Utrikes

Obama skapar ny myndighet för tro

UTRIKES

Washington. Barack Obama skapar en myndighet för trosfrågor med uppgift att råda presidenten i politiska frågor och hålla kontakt med religiösa grupper. Beslutet är ett viktigt avsteg från föregångaren Bushs politik.

Medan den religiöse George W Bush kritiserades av vissa grupper för att han lät sin egen religiösa övertygelse påverka USA:s politik och favoriserade kristendomen har efterträdaren Obama försökt minska motsättningarna mellan olika trossamfund.

På torsdagen lovade Obama därför att all Bushs politik som handlar om religion och trosfrågor ska ses över. Han tillkännagav också skapandet av den nya myndighet som ska råda honom i religiösa frågor.

– Den här myndighetens mål kommer inte vara att gynna en grupp mer än en annan och inte heller att gynna religiösa grupper framför icke-religiösa grupper, sade Obama i samband med den årliga bönefrukosten i Washington.

Att syfta på människor som inte har någon tro alls är ett tema som går igen i Obamas uttalande. Han använde bland annat en liknande formulering i sitt installationstal för två veckor sedan.

Ändå menar Obama att religiösa grupper kommer att bli viktiga när USA försöker hämta sig från sviterna av den ekonomiska krisen.

Obama varnade också för att religionen ofta kapats och använts för att skapa hat, fördomar och intolerans.

– Krig har utkämpats, oskyldiga har slaktats. I århundraden har hela religioner förföljts i det människor uppfattat som rättfärdighetens namn.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes