Utsatt Gingrich kvar i favoritsadeln

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En otrogen, opålitlig palestinierhatare - som favorit får Newt Gingrich utstå hård kritik när USA:s republikaners valkamp nu börjar lyfta. Men han anses ha klarat sig hyfsat i helgens tv-debatt.

Inför Republikanernas valprocess, som börjar i Iowa den 3 januari, ligger Gingrich bäst till för att bli utmanare till Barack Obama i presidentvalet. Men i tv-debatten i just Iowa natten till söndagen svensk tid var han på defensiven.

– Dessa människor är terrorister. De lär ut terrorism i sina skolor, sade han om palestinierna, efter ett uppmärksammat utspel häromdagen att de är en "påhittad" folkgrupp.

De andra kandidaterna är också Israelvänliga, men dömde ut Gingrichs kommentarer som odiplomatiska.

– Under Ottomanska riket hade palestinierna ingen egen stat, medgav Ron Paul, och tillade vasst:

– Men det hade inte Israel heller.

Reaganit

Gingrich jämförde sin hårda linje med presidentlegenden Ronald Reagans mot dåvarande Sovjet.

– Jag tror att det ibland är bra att ha en president i USA med modet att säga sanningen, som när Ronald Reagan kringgick hela säkerhetsetablissemanget för att kalla Sovjetunionen ett "ondskans imperium", och som körde över hela UD för att säga: Herr Gorbatjov, riv denna mur.

Gingrichs otrohetsaffärer, som ligger honom i fatet i en kamp där alla vill kunna visa upp ett stabilt familjeliv, blev också ett tema.

– Jag har alltid tyckt att den som lurar sin fru också kan komma att lura folk i jobbet. Så jag tycker att det här med trohet är viktigt, sade Rick Perry.

Stabil medvind

Där hade Gingrich inte mycket att kontra med, utan erkände att folk får bedöma "om jag är en person de kan lita på".

Men expertisen tror att hans ödmjuka linje om otroheten delvis kan fungera. Och efter debatten, den näst sista innan förvalen börjar, är många överens om att Gingrich prickat in formtoppen snyggt.

"Förutom något stort självmål är det osäkert vad som skulle kunna hejda hans medvind", heter det i webbplatsen Politicos analys.

TT

Publicerad: