Utrikes

Extremhögern tros vinna i Schweiz

UTRIKES

Genève. Invandrarfientliga Schweiziska folkpartiet (SVP) väntas gå framåt i söndagens parlamentsval.

I valrörelsen har partiet hotat med att "massinvandringen" stjäl schweizarnas jobb.

SVP är redan landets största parti och enligt opinionsmätningarna kan det bli första gången sedan 1919 som ett parti får över 30 procent av rösterna.

Det är framförallt motståndet till invandring som partiet spelar på. Valaffischerna föreställer hotfullt svarta skor som klampar på den schweiziska flaggan. Under står orden "stoppa massinvandringen" - och så den glada sol som är partiets logotyp.

SVP har tidigare fått rubriker för sina kampanjer om förbud mot minareter och lagar för att kunna utvisa invandrare som begår brott. Kampanjer som illustrerats med svarta torn som ser ut som missiler, mystiska burkaklädda skepnader och vita får som sparkar ut ett svart får.

Till skillnad från andra länder där högerpopulistiska partier gått framåt har Schweiz klarat sig bra genom de ekonomiska kriserna. Arbetslösheten ligger på låga 2,8 procent och de offentliga finanserna är stabila.

Valdeltagandet väntas bli strax under 50 procent. Majoriteten av dessa har redan förtidsröstat, och vallokalerna kommer därför bara att vara öppna en stund under söndagen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes