Utrikes

Thailändare varnas för bärplockning

UTRIKES

Stockholm. Villkoren för thailändare som åker till Norden för att plocka bär måste diskuteras av företrädare för de berörda länderna.

Uppmaningen framförs av Bunchuen Koskela, ordförande i en vänskapsorganisation.

Bunchuen Koskela, som intervjuats av tidningen Bangkok Post, uppmanar också sina landsmän att vara skeptiska till erbjudanden som låter guldkantade.

Hon framhåller att många av gästarbetarna luras på sin lön eller går miste om förtjänsten genom oförutsedda utgifter. Förra året hjälpte den thailändsk-finländska organisation hon företräder omkring 60 personer som råkat i knipa i Finland att återvända hem.

De som åker till Norden är ofta risbönder från nordöstra Thailand, som hoppas på en extra förtjänst mellan risskördarna. Inte sällan lånar de pengar till resan.

I Sverige har LO krävt kollektivavtal även för utlänningar med arbetstillstånd som plockar bär i större skala. Plockarna ska också garanteras en inkomst på minst 13 000 kronor i månaden. LO:s styrelse har tillsatt en grupp som arbetar med frågan om vilket förbund som ska föra gästarbetarnas sak.

Sedan en ny arbetskraftsinvandringslag trädde i kraft i Sverige för drygt ett år sedan har omkring 6 000 thailändska bärplockare fått arbetstillstånd, enligt Migrationsverkets statistik.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes