Utrikes

Värsta rasbråken i Italien på länge

UTRIKES

Rom. Tusentals immigranter protesterade på fredagen i södra Italien mot rasism, sedan ett gäng vita ungdomar kvällen före gått till angrepp mot afrikanska lantarbetare.

Händelserna beskrevs som de värsta rasoroligheterna i Italien på många år. Dussintals afrikanska immigranter i staden Rosarno i Kalabrien slog i torsdags kväll sönder bilrutor med järnstänger och stenar och stack soptunnor i brand. I minst en av de angripna bilarna satt passagerarna kvar inuti, och flera av dem skadades.

Immigranterna spärrade också av en väg och drabbade samman med kravallutrustade poliser. Sju immigranter greps. 32 människor, 18 av dem poliser, sades ha skadats.

Oroligheterna bröt ut sedan vita ungdomar i bil hade skjutit med luftgevär mot en grupp afrikanska immigranter som återvände frän arbetet ute på fälten. Två av immigranterna skadades.

– De där killarna sköt mot oss som om det var ett mässområde, de bara skrattade. Jag skrek och andra bilar körde förbi men ingen stannade, ingen ringde polisen, berättade en marockan vid namn Kamal för dagstidningen La Repubblica.

Kalabriens guvernör Agazio Loiero fördömde upploppen men konstaterade att det hade förekommit "rejäla provokationer".

På fredagsmorgonen samlades omkring 2 000 immigranter utanför Rosarnos rådhus för att protestera mot vad de sade var rasistiskt beteende från många stadsbor. Somliga skrek "vi är inga djur" och bar plakat där traktens italienare anklagades för rasism.

Spridda fall av vandalism förekom också då immigranter krossade butiksfönster. Polisen sade att vid två separata händelser hade Rosarnobor försökt köra över immigranter med sina bilar.

Omkring 1 500 migrantarbetare beräknas arbeta i regionen. Många av dem jobbar på frukt- och grönsaksfält och de lever i undermåliga bostäder. Människorättsgrupper anklagar den organiserade brottsligheten för att stå bakom verksamheten med migrantarbetare.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes