Minister vill utreda datorlarm

Publicerad:
Uppdaterad:

Berlin. Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière krävde på torsdagen en ingående utredning av storlarmet på Münchens flygplats i onsdags.

Larmet gick efter det att en detektor markerat att en bärbar dator skulle kunna innehålla sprängmedel. Datorns ägare hann emellertid försvinna innan flygkontrollanterna ingripit.

– Jag har givit order om att varenda omständighet i denna incident ska gås genom med alla inblandade, sade ministern till radiokanalen Deutschlandfunk.

Han tillade att han ser "ytterst allvarligt" på det inträffade.

Om nödvändigt får Münchens flygplats ta konsekvenserna, sade de Maizière och hänvisade till att så är fallet för alla tyska flygplatser om "strukturella" problem upptäcks.

Polisen sade efter händelsen, som ledde till att stora delar av Münchens flygplats stängdes i flera timmar, att resenären troligen var en affärsman som hade bråttom till sitt plan och inte märkte att kontrollanterna ville titta närmare på hans dator.

– Det är helt obegripligt att någon bara kan försvinna med sin dator efter säkerhetskontrollerna, sade Harald Schneider från Bayerska polisförbundet.

– Fler kontrollanter och poliser behövs.

Tyska polisförbundets ledare Josef Scheuring sade till dagstidningen Süddeutsche Zeitung att "om man kontrollerar någon bör man också kunna stoppa honom". Han tillade att situationen inte förbättrats av att personalen på de säkerhetsfirmor som på 1990-talet övertog flygplatsernas bevakning är både underbetald och omotiverad.

TT-AFP

Publicerad: