Biljett till Mars för 100 000 dollar

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Vetenskap. Om bara åtta år kan de första passagerarna vara på väg till Mars. I alla fall om Elon Musks vision går i uppfyllelse.

– Inte galet men väldigt svårt och dyrt, därför stor risk att det misslyckas, säger astrofysikern Maria Sundin.

Vid en stor kongress i Mexiko presenterade Elon Musk sina tankar om resor till Mars. Så tidigt som 2024 ska de första rymdskeppen vara i trafik. Med plats för 100 passagerare i varje farkost ska det utgå resor från jorden var 26:e månad, den tidpunkt då jorden och Mars står som närmast varandra.

– Det finns två vägar. Antingen stannar vi kvar på jorden och kommer i slutändan att ställas inför att dö ut. Alternativt försöker vi att befolka flera planeter, sade Musk.

När det gäller biljettkostnader tror it-entreprenören och grundaren av SpaceX, som projektet heter, på en startsumma kring 500 000 dollar, något som med tiden kan sjunka så pass "lågt" som 100 000 dollar.

Stora utmaningar

Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, kallar det hela ett "oerhört ambitiöst projekt" men ser också stora utmaningar:

– Vi har ännu inte lyckats skicka en enda människa till Mars, nu ska 100 personer åka dit. Samtidigt ligger det här inom ramen för vad vi kan göra med dagens teknik. Det är inte så att det ska uppfinnas nya metoder eller drivmedel men jag tycker att tidpunkten låter alldeles för nära inpå. Lägger man på 10-20 år är det mer realistiskt.

Bland svårigheterna finns hur resenärerna fysiskt ska reagera.

– Dels att vara i tyngdlöshet under lång tid vilket gör att man tappar muskelmassa, dels strålning som man måste skydda sig mot. Sedan ska man lyckas med landningen på Mars så att även människor kan överleva. Det är så många steg som ska lyckas och det blir mycket krångligare när människor är involverade.

Stora risker

Elon Musk medger också att i resan finns stora risker.

– Risken för dödlighet är hög. Om du är beredd att dö och om det är okej med dig, då är du en kandidat för att åka, säger han själv.

Ytterligare ett stort frågetecken är ekonomin. Musk bedömer kostnaderna för att utveckla raketen till 10 miljarder dollar och även om miljardären själv bidrar behövs det ekonomiskt tillskott.

– Rymdprojekt blir ofta dyrare än man först beräknat. Samtidigt är det ändå ekonomiskt möjligt, det handlar inte om jordens samlade budget för tio år, säger Maria Sundin.

TT: Lockas du själv av tanken att resa till Mars?

– Ju mer jag lärt mig om rymden, desto mer uppskattar jag jorden. Visst lockar det att se landskapen på Mars, den röda sanden och himlen som är lite gulrosa, men som oddsen att komma levande ser ut tillbaka så avvaktar jag dock lite till.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN