Jakt på knivmördare i Norge

UTRIKES

Norge. En kvinna och en pojke har knivmördats på en skola i Kristiansand i södra Norge.

Pojken är ännu oidentifierad och polisen jagar den eller dem som ligger bakom överfallet.

Kvinnan som mördades var förskolelärare och arbetade på en privat förskola i närheten av skolan där attacken ägde rum. Hon var norska, tvåbarnsmor och i 40-årsåldern, enligt flera medier.

Den mördade pojkens identitet är ännu inte känd, men enligt Harald Furre (Høyre), som är kommunordförande i Kristiansand, tror man att det rör sig om en skolpojke.

– Det finns all anledning att tro att det är en pojke i skolpliktig ålder och att han har koppling till kommunen, säger Furre till mediebolaget NRK.

Pojken ska dock inte ha varit elev på den aktuella skolan, enligt polisens insatsledare, skriver Fædrelandsvennen.

Det finns ingen relation mellan offren, säger polisen till NRK.

På fri fot

Den eller de personer som genomförde dåden är fortfarande på fri fot.

– Jakten kommer att pågå tills vi har gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker nu både rent fysiskt och på andra sätt, säger vice polismästaren Terje Kaddeberg Skaar vid en pressträff.

Polisen söker bland annat av området med hundpatruller och uppmanar samtidigt vittnen till händelsen att höra av sig. Det finns ännu ingen misstänkt för händelsen och polisen vet inte om det är en eller flera gärningspersoner, eller om det rör sig om en man eller en kvinna.

Stort område avspärrat

Strax efter klockan 16 fick polisen larmet om knivattacken, som skedde inne på skolområdet. Enligt de första uppgifterna var kvinnan och barnet allvarligt skadade och förda till sjukhus.

– Klockan 17.16 fick Agder polisdistrikt bekräftat att kvinnan omkommit som en följd av skadorna. Strax efter klockan 18 fick polisen ett meddelande om att även pojken var död, säger Per Kristian Klausen vid Agder polisdistrikt.

Ett stort område kring skolan var avspärrat på måndagskvällen. Skolans rektor säger till Fædrelandsvennen att inga elever var direkt involverade i, eller har sett, attacken.

Eleverna inomhus

– Det skedde i slutet av dagen när eleverna på fritids var inomhus. Eleverna såg bara alla blåljusen genom fönstren. Alla fick vara kvar inomhus tills de blev hämtade av sina vårdnadshavare, säger hon till tidningen.

På skolan, med drygt 380 elever, sker undervisning i årskurs ett till sju. Det finns också en omfattande fritidsverksamhet för första till fjärde klass.

TT-NTB