Politisk smutskastning ändrar USA

Publicerad 2016-10-19

USA. Oavsett utgången i valrörelsens sista debatt har det politiska klimatet i USA kraftigt försämrats till följd av den smutsiga valrörelsen och anklagelserna om ett riggat val.

Republikanen Donald Trumps budskap i talarstolen och på Twitter de senaste dagarna kan inte misstolkas. Gång på gång upprepar den kontroversielle affärsmannen att medierna konspirerar mot honom och att presidentvalet är riggat. Uttalandena får mothugg av högt uppsatta partikamrater och valarbetare, men rädslan för våldsamheter på valdagen sprider sig ändå i USA.

– Många valförrättare fruktar att Trumpanhängare inte ska stanna hemma utan ge sig ut som en typ av frilansande valobservatörer. Det kan bli farligt ganska snabbt, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– I veckan parkerade en beväpnad kille sin lastbil utanför Demokraternas partihögkvarter i Virginia. Han bara satt där och lät alla se hans vapen. Om liknande saker händer utanför vallokaler kan det avskräcka många.

Stannar hemma

Galdieri tror ändå att Trumps utspel mest skadar honom själv. Han ligger under i opinionsmätningarna och det är främst de egna väljare som kommer att valskolka, om de tar till sig budskapet om ett riggat val.

– När folk inte tror att deras röst har betydelse, när de inte tror att processen är öppen och rättvis så stannar de ofta hemma.

Demokratiska väljare däremot kommer nog att skynda till valurnorna för att motbevisa Trump, spår han - trots att Hillary Clinton inte bidragit särskilt mycket till att skapa en positiv valrörelse. De riktiga förlorarna är de republikanska kongressledamöter som behöver Trumps väljare för att bli omvalda. Kongressvalet sker samtidigt som presidentvalet den 8 november.

Galdieri, liksom flertalet andra bedömare och valförrättare i amerikanska medier, påpekar att det inte finns något som stödjer Trumps anklagelser om valfusk. I det decentraliserade USA genomförs valen lokalt i alla de 50 delstaterna och i huvudstadsområdet District of Columbia. Och varje delstat har sina egna lagar och regler för hur valet går till.

– Att fuska på det vis han beskriver skulle kräva tusentals personer landet över. En massa forskning visar att valriggning på den nivån inte förekommer, säger han.

Ny Trump?

Oavsett påståendets sanningshalt har de senaste månadernas osmakliga retorik och smutskastning förändrat det politiska klimatet i USA drastiskt. Galdieri fruktar att en ny Trumpliknande politiker ska dyka upp de närmaste åren - en person som är lite mer karismatisk och vältalig, men med samma hårda agenda.

– Trump har visat att man kan vinna Republikanernas nominering med en hårdför invandringspolitik som enbart riktar sig till vita. Han har vissa tillkortakommanden så han kanske inte vinner i år. Men tänk dig en trevligare Trump i snyggare kostym, resonerar han.

TT: Vad tror du händer om Trump förlorar valet?

– Det beror på om han erkänner resultatet. Han har entusiastiska anhängare och det finns en liten risk att det blir våldsamt i Amerika.

TT

Följ ämnen i artikeln