Venezuela hotar stänga av CNN

Publicerad:
Uppdaterad:

Caracas. Efter att ha kopplat bort Colombia-baserade NTN24 hotar Venezuelas regering nu med att stänga av även CNN från tv-näten, efter att kanalerna har rapporterat direkt från regimkritiska demonstrationer som skakar landet.

– Jag har bett informationsministern att säga till CNN att vi har inlett processen med att kasta ut dem från Venezuela om de inte börjar sköta sig, säger Maduro i ett tv-tal.

– Nog nu! Jag tillåter inte krigspropaganda mot Venezuela!

I det kluvna landet har privatägda medier tidigare utgjort starka kritiska röster till Maduros företrädare Hugo Chávez. Många av dessa har de senaste åren dock manövrerats ut, och CNN Español är enligt Reuters nu det enda sättet för många venezuelaner att följa protesterna. Dessutom är det bara i kabelnäten.

Mycket av nyhetsförmedlingen sker också via internet, men bredbanden i Venezuela räcker ofta inte till för att kunna följa tv-sändningar.

Att venezuelanerna känner sig svältfödda på information syns bland annat i datatrafiken, skriver nyhetsbyrån EFE, som beskriver det som att internet glöder i landet.

– Vi har haft en enorm datakonsumtion hos våra kunder den senaste veckan, med början vid händelserna den 12 februari, säger Juan Comerma, infrastrukturchef på telejätten Movistar i Venezuela, till EFE.

Det är allra tydligast i huvudstaden, där datatrafiken ökat med 35 procent. Och detta är i ett land som sedan tidigare är ett av de smarttelefon-tätaste i regionen.

– Nationellt handlar det om en ökning på 10 procent från en vecka till nästa, säger Comerma, och tillägger att hela årets väntade datauppgång därmed redan verkar inmutad.

I går fortsatte protesterna runt om i landet och krävde sitt sjätte dödsoffret på en vecka. En anhängare till president Nicolás Maduro sköts i bröstet när han passerade en regeringskritisk demonstration i staden Barquisimeto.

Medan det var förhållandevis lugnt i huvudstaden Caracas utkämpades gatustrider mellan poliser och demonstranter i San Cristobal i delstaten Tachira.

Inrikesminister Miguel Rodriguez Torres sade att "särskilda åtgärder" ska sättas in för att återställa ordningen i staden men förnekade att det skulle röra sig om någon "militarisering".

TT-Reuters

Publicerad: