Utrikes

Färjekapten greps i Sydkorea

UTRIKES

Stockholm. Kaptenen på den sydkoreanska katastroffärjan Sewol har gripits.

Medan 500 dykare arbetar runt vraket, där 250 passagerare saknas, stärks brottsmisstankarna mot befälen.

I dag utfärdades arresteringsorder för kaptenen Lee Joon-Seok, den tredjestyrman som hade ansvaret vid olyckstillfället och ytterligare en besättningsmedlem. Sedan kaptenen gripits meddelades att misstankarna omfattar fem brottsliga förehavanden, bland annat vårdslöshet och brott mot sjöfartsregler.

Sewol havererade i onsdags, med drygt 450 personer ombord. 179 kunde räddas, medan 29 har bekräftats döda. Bland de döda finns Kang Min-Gyu, biträdande rektor på Danwon-gymnasiet, varifrån många av de ombordvarande kom. Kang räddades från färjan i onsdags, men har sedan hittats efter att uppenbarligen ha tagit sitt liv, uppger sydkoreansk polis.

Räddningsstyrkor meddelade i dag att man efter mycket hårt arbete mot vilda strömmar och usel sikt hade lyckats ta sig in i Sewols skrov. Två dykare fick upp en dörr till ett lastutrymme, och ett annat dykarlag nådde in i en hytt, säger en talesman till anhöriga på ön Jindo enligt nyhetsbyrån AFP.

Men inget intressant hittades.

– Sökandet kommer att fortsätta natten igenom, säger talesmannen.

– Sikten är obefintlig. Man ser knappt handen framför sig, förklarar en av dykarna.

De flesta i besättningen överlevde olyckan, medan många av passagerarna befaras ha stängts inne eftersom de via högtalarutrop beordrades att stanna i sina hytter eller säten i upp till 40 minuter efter det första larmet.

Rasande anhöriga har i sydkoreanska medier offentliggjort sms som speglar det tragiska förloppet.

En 18-åring som namnges som Shin skrev i ett tidigt skede: "Oroa dig inte, pappa. Jag har på mig flytväst och är med de andra flickorna".

Fadern svarade att hon borde ta sig ut. Men det var för sent. Hennes sista sms löd: "Pappa, det går inte. Skeppet har kantrat för mycket. Korridoren är fylld med för mycket folk."

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes