Putin med vid begravning av ambassadör

UTRIKES

Turkiet. President Vladimir Putin kommer att delta när Ryssland begraver den mördade Ankara-ambassadören Andrej Karlov på torsdagen.

Putin har skjutit upp sin stora årliga presskonferens med en dag för att delta i sorgeceremonierna, enligt regeringshögkvarteret Kreml som också meddelar att Karlov postumt tilldelas landets högsta militära medalj Rysslands hjälte.

Den 22-årige polis som - utanför arbetstid - mördade Karlov ska ha jobbat med att skydda Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Enligt den turkiska tidningen Hürriyet handlar det om åtta tillfällen efter kuppförsöket i somras.

Mannen har också varit anställd hos den turkiska kravallpolisen.

Han avlossade nio skott mot Andrej Karlov på en konstutställning i måndags. Sedan sköts han själv ihjäl av polis. 18 personer har gripits i samband med utredningen, däribland släktingar till mördaren.

Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom mordet. I Moskva är man dock mer försiktig. Kreml anser att det är för tidigt att dra några slutsatser om mordplanen.

"I det här fallet är det är det knappast värt att skyndsamt dra några slutsatser innan utredningen avgör - som vår president säger - vem som ligger bakom mordet på vår ambassadör", säger Putins talesman Dmitrij Peskov - och tillägger att mordet är en svår knäck för Turkiets prestige.

TT-AFP