Våldsamma protester i irakiska Kurdistan

UTRIKES

Irak. Protester utbröt i irakiska Kurdistan sedan ilskan mot myndigheter kokat över i kölvattnet av ett misslyckat självständighetsförsök. Byggnader sattes i brand och demonstranterna ropade "Bort med tjuvarna".

Upprörda demonstranter har tänt eld på byggnader som främst tillhör de stora partierna och säkerhetstjänsten i området Sulaymaniyya. Demonstranterna krävde att ledarna i den självstyrande provinsen ska lämna ifrån sig makten. Inga personer har skadats, enligt en talesperson för oppositionspartiet.

Spänningarna i irakiska Kurdistan har förvärrats kraftigt sedan en omstridd omröstning i september. En majoritet röstade ja till självständighet från Bagdad, vilket utlöste en politisk kris. Enligt Iraks högsta domstol bröt omröstningen mot konstitutionen. Tidigare har Iraks högsta federala domstol, som är ansvarig för att lösa tvister mellan regeringen i Bagdad och regionerna, beslutat att ingen region eller provins kan frigöra sig från Irak.

Den kurdiska regionalregeringen säger att man respekterar beslut som har tagits av domstolarna, vilket skulle kunna innebära en öppning för dialog. Detta motsätter sig dock demonstranterna. Flera tusen människor i regionen tog sig ut på gatorna för att uttrycka sin frustration över situationen. Under höga protesterna ropade man "Bort med tjuvarna" och "ner med regeringen som förlorade de omtvistade regionerna".

TT-AFP