Kris i Rom - julgran liknas vid toalettborste

UTRIKES

Italien. Den kostade närmare en halv miljon kronor. Men årets officiella julgran i Rom har tappat så mycket barr att den liknas vid en plockad kyckling eller en toalettborste - en symbol för den italienska huvudstadens förfall enligt många.

Den är över 20 meter lång och har transporterats från de italienska alperna för att sprida julstämning i hjärtat av Rom. Men i stället för att skänka glädje till stadsbor och turister har granens sorgliga uppsyn hånats och förvandlats till en metafor för det omfattande förfallet i den italienska huvudstaden.

Det dröjde nämligen inte länge från det att trädet hade dekorerats för att avtäckas för allmänheten på Piazza Venezia den 8 december till att det första barret föll till marken. Snart återstod bara ett magert skelett bortom all räddning - något som har fått skämten att hagla.

Har fått öknamn

Julgranen har i folkmun fått namnet "Spelacchio" som grovt översatt betyder skabbig eller flintskallig. Andra har liknat den vid en toalettborste. Till och med påve Franciskus har stämt in i kritiken.

– Den i Vatikanen är mycket bättre, de borde byta plats, säger den franske turisten François Malle till nyhetsbyrån Reuters.

Exakt vad som har gått fel är föremål för diskussion. Leverantörerna hävdar att trädet var i perfekt skick när det lämnade Dolomiterna medan tidningen Il Messaggero har vädrat misstankar om att det inte täcktes över ordentligt under resan söderut.

Konsumentföreningen Codacons konstaterar att julträdet är en skam för alla som tvingas se det och kräver en utredning av varför staden har betalat 48 000 euro (omkring 480 000 kronor) för att transportera den sjuka granen över hundra mil från norra Italien.

Politisk kritik

På sociala medier - där Spelacchio numera har sin egen hashtagg - passar många på att ge Roms borgmästare Virginia Raggi, som tillhör Femstjärnerörelsen, en känga. De senaste åren har staden förfallit, med vildvuxna parker och trasiga vägar kantade av skräp.

"Som om oredan de har skapat det senaste ett och ett halv året inte var nog, nu måste vi också stå ut med den här misären" skriver en missnöjd twittrare.

TT