Utrikes

Tysk sjuksköterska åtalas för 97 nya mord

UTRIKES

Tyskland. En tysk sjuksköterska som avtjänar ett livstidsstraff för att ha dödat sex sjukhuspatienter åtalas för ytterligare 97 mord, meddelar åklagare i staden Oldenburg.

Den tredje rättegången mot Niels Hoegel, 41, ansedd som den värsta massmördaren i Tyskland efter andra världskriget, börjar senare i år, enligt en talesperson för rätten.

Hoegel har medgett att han injicerat droger som stoppar hjärtverksamheten och orsakar cirkulationskollaps i patienterna. Syftet var att sedan försöka återuppliva dem och framstå som en hjälte. Det har ibland hänt när han varit uttråkad, och han har då fått en kick i de fall han lyckats återuppliva patienten, har han berättat.

Av de nya, misstänkta dödsfallen har 62 skett på ett sjukhus i Delmenhorst, nära Bremen, och 35 på en klinik i Oldenburg. De äldsta dödsfallen är från 2005.

Ett liknande fall tas samtidigt upp i en domstol i Belgien. 61-årige diakonen och före detta sjuksköterskan Ivo Poppe, åtalas för att ha dödat minst tio människor med injektioner, bland dem sin egen mamma, när han arbetade på en klinik i Menen nära den franska gränsen.

Poppe, som greps för första gången 2014, har tidigare erkänt delar av anklagelserna och sagt att han dödade av medlidande. Han tog senare tillbaka erkännandena.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes