Amnesty kritisk till FN-beslut

Publicerad 2015-10-07

Jemen. Inbördeskriget i Jemen har krävt tusentals liv och stora delar av befolkningen är i behov av akut hjälp.

Amnesty kräver nu att ansvariga börjar ställas inför rätta.

Sedan i mars har över 4 000 personer mist livet till följd av den pågående konflikten i Jemen, enligt siffror från FN.

Amnesty är kritisk till hur den saudiledda koalitionen fortsätter angripa mål som inte kan ses som hot.

Koalitionen har, enligt Amnesty, gjort sig skyldig till både krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Och det har hittills skett helt ostraffat.

– Att ställa någon inför rätta är ju att börja utreda vem som är skyldig till vad. Det blir en signal om att attackerna mot civila inte tolereras, säger Ami Hedenborg vid svenska Amnesty International.

Oberoende utredning

Kritik riktas även mot beslutet från FN:s råd för mänskliga rättigheter om att låta Jemen på egen hand utreda situationen i landet.

– Det kan man ju inte sätta någon förhoppning till. Det som behövs är att FN själva utreder vad som pågår, säger Hedenborg.

Konflikten i Jemen förvärrades i mars i år när den saudiledda koalitionen, en allians med bland annat Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Qatar, inledde flyganfall mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Civila som mål

80 procent av Jemens befolkning uppges vara i behov av nödhjälp. Hem, offentliga byggnader och affärer har totalförstörts.

Amnesty har varit i kontakt med människor vars liv har förändrats på några sekunder. En man förlorade stora delar av sin närmaste familj, där ibland två av sina barn, och beskriver attacken som "en massaker".

Stoppa exporten

Enligt Amnesty har man hittat rester av klusterbomber. Klustervapen är sedan 2010 förbjudna enligt en internationell konvention, men varken USA eller Saudiarabien har skrivit under avtalet.

Amnesty uppmanar länder att inte exportera vapen till parter som ingår i koalitionen. Hur Sverige ska agera i den frågan vill Amnesty i Sverige däremot inte gå in på.

– Vi uttalar oss inte politiskt på det sättet. Men Sverige, precis som alla länder som exporterar vapen, kan titta på hur man hanterar sin vapenexport - så att det inte sker till länder som bryter mot mänskliga rättigheter, säger Ami Hedenborg.

TT