Nära 6 000 räddade på Medelhavet

Publicerad 2015-05-03

Flyktingkatastrofen. Upp emot 5 800 migranter har räddats i helgen från undermåliga båtar på Medelhavet. Strömmen av livsfarliga resor från den nordafrikanska kusten mot Europa fortsätter.

Italiensk kustbevakning rapporterade sent på söndagen att den koordinerat räddningen av 2 150 migranter under dagen. Minst åtta av människorna ombord hittades döda, medan två drunknade när de försökte simma till räddningsfartyget.

Därmed steg siffran på de nödställda migranter som räddats i helgen i samlade insatser till omkring 5 800. De flesta båtar har fått hjälp utanför Libyens kust, enligt den italienska kustbevakningen som samordnade helgens räddningar.

Fransk hjälp

– Från Triton (insats som ingår i EU:s gränsbevakningssystem) har ett enda fartyg hjälpt till, ett franskt. Handelsfartyg har varit till stor hjälp, säger en tjänsteman vid kustbevakningen till TT.

Många fördes till den italienska ön Lampedusa, medan andra togs till hamnar runt om på Sicilien. Den franska båten förde de räddade till Kalabrien.

Människosmugglare har åter intensifierat försöken att föra över migranter över Medelhavet, ofta förenat med direkt livsfara och genomfört under hot.

En anledning till de nya försöken är mildare väder och lugnt hav. Därmed närmar sig antalet rekorddagarna i april: den 12 april anlände 3 791 personer till europeisk mark, och 2 850 dagen därpå.

Otillräckliga insatser

Efter katastroferna i april, där över 1 200 människor dog, trefaldigade EU nyligen finansieringen av Triton, som i november förra året ersatte den långt mer ambitiösa italienska räddningsinsatsen Mare Nostrum.

I veckan framhöll Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, att unionens insatser var omedelbara men otillräckliga.

– Det räcker inte att bekämpa krisens symtom, sade han enligt Le Monde.

TT-AFP