FN: Inga militära mål i skolorna

Stockholm. Sex skolbyggnader som hyser internflyktingar i Gaza har träffats av israeliska granater på två veckor - och nu växer omvärldens kritik mot Israel. FN hävdar att det inte funnits några militära mål inne i skolorna.

Frankrike sällar sig till den internationella kör som under de senaste dagarna använt ovanligt hårda ord i kritiken mot Israels dödande av civila i Gaza: "Israels rätt till säkerhet är total, men den rätten rättfärdigar inte dödandet av barn och slakten av civila", slår landets utrikesminister Laurent Fabius fast i ett uttalande.

Situationen har ställts på sin spets i och med söndagens flygbombning vid ingången till en FN-skola som används som flyktingläger i Rafah. Tio civila dödades när Israel attackerade en motorcykel med tre personer som misstänktes tillhöra Islamiska jihad.

Ingen förklaring

Utöver söndagens flygbombning har fem skolor med flyktingar träffats direkt av vad som bedöms vara israeliska granater, enligt FN-organet UNRWA. En av byggnaderna - FN-skolan i Maghazi - besköts två dagar i rad.

UNRWA:s talesperson Christopher Gunness säger till TT att Israels militär ännu inte har presenterat någon egentlig förklaring till varför skolbyggnader har träffats av granater.

– Inne i skolorna fanns definitivt inga militära mål. Det fanns inga stridande eller stridande som avfyrade raketer. Bara för att det fanns stridande runt omkring innebär inte att det går att agera så här, säger Gunness.

Svårsiktade granater

Trots den upprepade beskjutningen har FN inga planer på att evakuera något av lägren.

– Nej, vi har inget annat val än att lämna dem där. Det är den ganska oroande sidan av allt detta, säger Gunness.

New York Times skriver att mycket tyder på att FN-skolan i Jabalia träffades av artillerigranater från kullarna nordöst om Gaza. Men det innebär inte nödvändigtvis att soldaterna siktade mot skolan. Enligt New York Times räknas artilleripjäser som träffsäkra om granaterna slår ned inom 50 meter från det avsedda målet.

Jörgen Elfving, militärexpert, säger till TT att en förklaring till beskjutningen av flyktinglägren kan vara att Israel missar sitt egentliga mål.

– I banan passerar granaten ett antal olika atmosfärsskikt. Där går vindarna i olika riktning och med olika hastighet, säger han.

TT

Publisert: