Utrikes

Strider rasar i viktig knytpunkt

UTRIKES

Ukrainakrisen. Vapenvilan i östra Ukraina går in på sin tredje dag, men ännu finns inga tecken på att striderna om den strategiskt viktiga staden Debaltseve är på väg att upphöra.

Enligt båda sidor rasar nu för första gången strider inne i den lilla staden, som knyter samman de rebellkontrollerade regionerna Donetsk och Luhansk. En talesperson för militären säger att rebellerna försöker inta järnvägsstationen, som fortfarande hålls av regeringsstyrkor. Tidigare har striderna framförallt skett utanför staden, där rebellstyrkor omringar ukrainsk militär.

Samtidigt säger en ledare för separatisterna i Luhansk att hans styrkor följt vapenvilan och dragit tillbaka sina styrkor från fronten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar president Vladimir Putin att utöva sitt inflytande över de proryska rebellerna att följa Minsk-avtalet. Uppmaningen skedde i ett telefonsamtal mellan Merkel, Putin och Ukrainas president Petro Porosjenko. Enligt avtalet ska de stridande i dag börja dra tillbaka sina tunga vapen från fronten.

Rebellerna och de ukrainska regeringsstyrkorna skyller på varandra och anser att man inte kan dra undan några vapen så länge man blir beskjutna.

De tre ledarna enades om "konkreta åtgärder" för att ge observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE möjlighet att bevaka den skakiga vapenvilan.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes