Utrikes

Två anhållna för medhjälp

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. Det är ännu oklart om den misstänkte gärningsmannen i Köpenhamn agerade på egen hand. Men efter polisens tillslag i går, då ett flertal personer greps, är nu två män anhållna misstänkta för medhjälp till mord.

Den danska säkerhetspolisen PET avslöjade på söndagen att den misstänkta gärningsmannen har funnits på "PET:s radar", men ville inte namnge honom. Men enligt danska medier är det den 22-åriga Omar Abdel Hamid el-Hussein, som släpptes ur fängelse för bara ett par veckor sedan. Det kommer nu även uppgifter från den danska kriminalvården att man har haft koll på honom för hans extrema åsikter under fängelsevistelsen.

Två anhållna

Omar Abdel Hamid el-Hussein dödades i skottlossning med polisen nära Nørrebro station på söndagsmorgonen. Efter det gjorde polisen en rad tillslag runt om i staden, bland annat på ett internetcafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Två av de gripna är nu enligt Ekstrabladet anhållna, misstänkta för medhjälp till mord och mordförsök. Bland annat ska de två männen ha hjälpt gärningsmannen att skaffa fram vapen. Enligt tidningen pågår förhör med de misstänkta under förmiddagen. Båda uppges neka till brott.

Det kommer hela tiden fler detaljer om dåden. Omar Abdel Hamid el-Hussein ska ha låtsas vara berusad för att kunna komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter ska han ha dragit upp en pistol och avlossat flera skott som dödade 37-årige Dan Uzan och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Samtidigt är flera av de poliser som deltog i helgens insats i centrala Köpenhamn kritiska mot den utrustning de använde. En del tvingades bära skyddsvästar i fel storlek och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

Löfven till Danmark

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer under dagen att åka till Danmark för att delta i kvällens manifestation i Köpenhamn. Minneshögtiden anordnas vid kulturhuset Krudttønden på Østerbro, där det första dådet skedde, mot bland andra den svenska konstnären Lars Vilks, från klockan 20 i kväll.

Förutom representanter från den danska regeringen, där bland andra statsminister Helle Thorning-Schmidt ska tala, kommer Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, Paris borgmästare Anne Hidalgo samt representanter för det judiska samfundet i Danmark.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes