Utrikes

PET kände till radikalisering

UTRIKES

Terrordåd. Danska säkerhetspolisen (PET) medger nu att de kände till att attentatsmannen radikaliserats i fängelset. Men att de inte kunde ana att det skulle gå så långt som det gjorde.

Kriminalvården skickade redan i september 2014 en rapport till PET om att 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein radikaliserats i fängelset. Men PET drog då slutsatsen att det inte fanns grund för att anta att mannen skulle planera ett attentat.

Nu har Socialdemokraterne tillsammans med de borgerliga partierna enats om att myndigheternas roll ska undersökas grundligt.

– Varje sten ska vändas. Vi vill ha alla fakta på bordet, och händelseförloppet ska undersökas med fokus på om något kan bli bättre, säger Socialdemokraternes rättspolitiska talesperson Trine Bramsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Politiskt terrorbråk

En företrädare för Dansk Folkeparti anklagar vänsterliberala Radikale Venstre för att ha ett medansvar i helgens terrorattentat, med hänvisning till att Radikale Venstre var en motor i stiftandet av den lag från 1983 som legat till grund för vad hon kallar en massiv invandring, och hävdar att terrorattentatet är ett resultat av en mångårig politik som slagit fel.

DF-ordföranden Kristian Thulesen Dahl tar dock avstånd från utspelet och Radikale Venstre avvisar kritiken:

– Jag vill inte att en folketingskandidat från Dansk Folkeparti ska slå hål på bilden av ett Danmark, som nu står enat i en svår tid. Jag tycker att uttalandet är absurt och talar för sig själv, säger Radikale Venstres ekonomiminister Morten Østergaard till Ritzau.

Misstänkt brev

Avspärrningarna är nu hävda vid kulturhuset Krudttønden skriver Köpenhamnspolisen på Twitter.

Under förmiddagen tillkallades ammunitionsexperter sedan ett brev med misstänkt innehåll levererats till kulturhuset, den plats där det första terrordådet i helgen utfördes.

Enligt dansk polis skulle brevet ha haft budskap som hänvisar till lördagens attentat, men inte varit hatfyllt, enligt Ritzau. Brevet innehöll inga sprängämnen, men kommer att undersökas ytterligare, säger polisen till Ekstrabladet.

Konstnären Lars Vilks hälsas välkommen av företrädare för flera politiska partier i Danmark att i höst ta emot ett yttrandefrihetspris i folketinget Christianborg.

Initiativet kommer från den svenske konstnärens stödorganisation, den danska Lars Vilks-kommittén, som också står bakom priset.

Enligt den danska Ritzau är partierna Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti positiva till att en prisceremoni hålls i Christanborg.

Terrorhelgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare. Flera timmar senare attackeras en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk man som stod vakt utanför synagogan sköts ihjäl.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes