Utrikes

Japans snabbtåg inspirerar Thailand

UTRIKES

Thailand. Det här med snabba tåg är ju spännande, tycker Thailands premiärminister Prayuth Chan-O-Cha. Efter att ha provåkt japanska Shinkansen säger han att Thailand ska bygga höghastighetsjärnvägar till turistorter från Bangkok.

– Jag vill se detta till turistmål som Pattaya och Hua Hin, finansierat både offentligt och privat, säger Prayuth enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag välkomnar intressenter till denna idé, som bör genomföras i en mycket nära framtid.

Han nämner inga detaljer. Från Bangkok till Hua Hin, och vidare söderut ända till Singapore, går det redan tåg av den äldre, långsamma typen. De tar hela tre timmar på sig från Bangkok till Hua Hin. Ett snabbtåg av Shinkansen-typ skulle kunna tillryggalägga den 20 mil långa sträckan på 40 minuter.

För turismens del vore det minst lika intressant med järnväg till exempelvis Phuket. Sträckan Bangkok-Phuket är drygt 80 mil, en resa som Shinkansen-tågen skulle klara på under tre timmar.

Men troligare än Shinkansen är att eventuella thailändska höghastighetslinjer byggs med kinesisk hjälp. Kina har byggt snabba järnvägar med en rasande fart de senaste åren, och fiskar nu efter exportmöjligheter. Bland annat väntas statliga kinesiska företag lägga in bud på att få bygga en planerad höghastigetslinje Los Angeles-San Francisco.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes