Rådighet hos gisslan hjälpte polisen

Publicerad 2015-01-10

Stockholm. En pappa gömde sig i kylrummet i fem timmar med sin treåring och en man hukade under diskbänken medan han informerade polisen med sms. Detaljer kring fredagens gisslandrama vittnar om skräck, men också rådighet.

Myndigheter hyllar överlevnadsinstinkten hos några av dem som klarade sig oskadda ur fredagens gisslandramer.

I tryckeriet nordost om Paris tog en 26-årig grafisk designer sin tillflykt till fikarummet på övervåningen när de två terrormisstänkta bröderna barrikaderade sig en trappa ner. Där kunde han höra deras samtal och skickade sms till polisen med "taktiskt information", berättar en källa för AFP.

Fyra mil bort var en pappa och hans treårige son i kosherbutiken när den tredje beväpnade terroristen stormade in. Pappan gömde sig i ett kylrum, tillsammans med minst tre personer till. Han svepte jackan om sonen. Där höll de sig gömda i nästan fem timmar, berättar polis och anhöriga.

Barnets farmor insåg att de höll sig gömda och vågade inte använda telefonen för att kontakta dem, inte ens med sms. I stället gav hon sonens telefonnummer till polisen, som kunde lokalisera de gömda med hjälp av mobilen, skriver AFP.

Den kunskapen kan, enligt åklagaren François Molins, ha bidragit till att de överlevde när polisen stormade butiken och dödade gärnings mannen.

TT