Ekonomisk katastrof i ebolans spår

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Vid sidan om det mänskliga lidandet väntas ebolaepidemin i Västafrika få stora effekter på de redan fattiga ländernas ekonomier.

Arbetskraften saknas inför skördeperioden om några veckor, och industrier haltar.

Flera organisationer varnar för de långvariga ekonomiska effekterna av ebolasmittan. Senast i raden är kreditvärderingsinstitutet Moodys, som räknar med omfattande störningar på handel och transporter i åtminstone en månad till.

Guinea, Sierra Leone och Liberia är så gott som helt isolerade från omvärlden. Eftersom det rör sig om mycket små ekonomier som är starkt beroende av handel är de mycket sårbara, konstaterar Johan Dahl, Afrikaexpert på den svenska exportmyndigheten EKN. Fler länder i regionen drabbas också eftersom resande och handel minskat kraftig som följd av rädsla för spridning av viruset, påpekar han.

Liberias finansminister räknar med att tvingas skriva ner tillväxten för 2014 från väntade 5,9 procent, och enligt Världsbanken och Internationella valutafonden kommer BNP-tillväxten i Guinea att falla med en procentenhet till 3,5 procent på grund av ebola, skriver Financial Times.

Matpriserna har redan rusat i höjden. Och om bara ett par veckor inleds skördetiden för två viktiga grödor, ris och majs. Men inom jordbruket är det kraftig brist på personal på grund av de restriktioner som råder och som hindrar människors rörlighet, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan (FAO).

Även produktionen av det som länderna normalt exporterar, som palmolja, kakao och gummi, väntas påverkas avsevärt. Många familjer är helt beroende av inkomsterna från den produktionen.

"Situationen kommer att ha långvariga effekter på familjers försörjning och för ekonomin på landsbygden" skriver Bukar Tijani, FAO:s regionale representant för Afrika i en rapport om det svåra läget.

På måndagen håller Afrikanska unionen krismöte. På dagordningen står främst frågor om hur man ska få stopp på smittan, men också de socioekonomiska effekterna.

TT

Publicerad: