Utrikes

Norsk medborgare kidnappad av IS

UTRIKES

Syrien. En norsk man hålls fången av extremistgruppen Islamiska staten (IS). Kidnapparna kräver en lösesumma som Norge inte ser ut att betala.

– IS brutalitet vet inga gränser och nu drabbar den en av våra egna, säger statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg säger att norska myndigheter fick vetskap om kidnappningen i januari och att det finns anledning att tro att IS ligger bakom.

Enligt Solberg har kidnapparna ställt en rad olika krav och krävt en stor lösesumma.

– Detta är en sak som regeringen tar på stort allvar. Vi kan inte och vill inte ge efter för tryck från terrorister och kriminella. Norge betalar inte lösesummor, säger statsministern på en presskonferens.

– Det är en princip vi inte kan avvika ifrån, säger Solberg och tillägger att finns en risk att fler norska medborgare kommer att kidnappas om lösesumman betalas.

"Till salu"

Enligt nyhetsbyrån AP, som var först med att rapportera om kidnappningen, har IS publicerat bilder på mannen i sin propagandatidskrift Dabiq. På bilderna syns norrmannen, och en kinesisk medborgare som också kidnappats, i gula fångkläder och med texten att de två är "till salu".

Sedan kidnappningen blivit känd har en krisgrupp på norska utrikesdepartementet jobbat med frågan. Enligt Solberg samarbetar Norge med flera andra länder och aktörer i Syrien. Statsministern ville under presskonferensen inte gå in på detaljer i fallet och hänvisade till att arbetet med att få den kidnappade fri pågår.

Anlände i januari

– Vårt mål är att få vår medborgare hem. Men låt mig vara väldigt tydlig, detta är en väldigt krävande sak, säger Solberg.

Mannen uppges ha anlänt till Idlib i januari i år, enligt egna utsagor på sociala medier. Kidnappningen ska ha skett kort efter att han kom till Syrien. Norrmannen ska ha hållits fången av flera olika grupper innan han hamnade hos IS.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes