Diplomati för att lösa migrantkrisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Asien. Malaysia har inlett samtal med grannländer om det akuta läget för tusentals båtflyktingar som ingen vill ta emot. Men någon snabb lösning på krisen tycks inte finnas.

Den malaysiske utrikesministern Anifah Aman har träffat sin bangladeshiska motpart och ska i veckan träffa sina kollegor från Thailand och Indonesien. Man uppmanar också Burma att delta i samtal:

– Om det behövs kallar vi till ett krismöte, säger Anifah Aman enligt AFP.

Men den burmesiska regimen har hittills förhållit sig avvaktande. Samtidigt vidhåller såväl Malaysia som Thailand och Indonesien att de inte kan ta emot migranterna, som är dels statslösa rohyingya, en muslimsk minoritetsgrupp från Burma, och dels fattiga bangladeshier. Migranterna har hamnat i ett desperat läge sedan skärpta insatser mot människosmugglare fått dessa att överge folk till sjöss. Thailändska, indonesiska och malaysiska sjöfartsmyndigheter har gett nödställda på båtarna vatten och mat - och ibland hjälpt till att laga trasiga motorer - men sedan skickat ut dem till havs igen, i vad en människorättsgrupp kallat ett "maritimt pingpong". Sammanlagt uppemot 3 000 har dock fått komma i land de senaste dagarna.

TT

Publicerad: