Utrikes

Krav på EU-möte för att lösa krisen

UTRIKES

Flyktingkrisen. Österrikes kansler Werner Faymann kräver ett extrainsatt EU-toppmöte för att lösa den pågående flyktingsituationen i Europa.

Enligt Faymann är det bara en temporär lösning att tillåta tusentals flyktingar passera genom landet.

– Det finns inget alternativ än att hitta en gemensam, europeisk lösning, säger Faymann enligt nyhetsbyrån APA.

Han uppmanar EU:s ledare att hålla ett extra toppmöte direkt efter ett ordinarie inrikesministermöte den 14 september.

Efter ett osannolikt dramatiskt lördagsdygn är det nu lugnare vid den österrikisk-ungerska gränsen. Inga större nya flyktinggrupper rapporteras i den österrikiska gränsbyn Nickelsdorf. Enligt Faymann ska Österrike nu steg för steg återgå till normala rutiner vid gränsen till Ungern.

Den hittills sista större mängden migranter på vägen från Budapest kom till Österrike kring midnatt till söndagen. De har därefter tagits om hand respektive skickats vidare - även i dag går all upptänklig tåg- och busskapacitet i Österrike åt till att köra migranterna vidare västerut mot Tyskland.

Plötsligt 1 000 personer

En del av flyktingarna är dock ordentligt medtagna, efter en lång resa från länder som Afghanistan och Syrien.

– Det stora trycket var vid 01, 02 i natt. Då hade vi plötsligt 1 000 personer här, varav många sjuka barn, säger Röda Korsets insatsledare Reinhold Renner till APA i Nickelsdorf.

Det var när Ungern, Österrike och Tyskland i fredags enades om att släppa fram asylsökande som en veritabel folkvandring startade från Budapest, där många flyktingar från krig och förtryck samlats i hopp om att ta sig vidare upp i Europa.

Uppemot 10 000 migranter beräknas under lördagsdygnet ha nått Österrikes gränsby Nickelsdorf till fots, i inhyrda bussar och tåg. Så många som möjligt skickades snabbt vidare via Wien till Salzburg och in i Tyskland. Men i Salzburg beräknas även under söndagen ungefär 10 000 flyktingar passera, så den sammanlagda helgsiffran kan därmed närma sig 20 000.

Ungern har sagt att inga nya tåg och bussar ska sättas in. Österrike fortsätter transporterna, men varnar att från måndagen - när det är vardag igen - blir det mycket svårare att hitta lediga tåg och bussar att chartra.

Migrationsverket ligger lågt

Och lugnet för myndigheterna i Nickelsdorf kanske inte varar. Folk rapporteras fortsätta ge sig av från Budapest till fots. Därifrån är det uppemot 20 mil till Österrike, så det kan ta dagar innan de kommer fram.

Ett okänt antal av flyktingarna väntas söka asyl i Sverige. Migrationsverket har dock inte vidtagit några extra åtgärder.

– Medierna har nu fäst vikt vid några tusen människor på stationen i Budapest, men den här frågan är betydligt större. Vi har tagit höjd tidigt i våras eftersom vi vetat genom vår omvärldsbevakning att det kommer väldigt många människor till oss, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef vid Migrationsverket, till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes