Bindor mot sexism provocerar Indien

Publicerad:
Uppdaterad:

Indien. En grupp indiska studenter ville bryta tabun och diskutera synen på våldtäkter i Indien. Nu har studenterna drabbats av disciplinära åtgärder för att ha spridit en kampanj som använder bindor med budskap.

Den tyska feministiska kampanjen #padsagainstsexism - "bindor mot sexism" - plockades snabbt upp i Indiens huvudstad Delhi. Universitetet Jamia Millia Islamia var en av de platser där det för några veckor sedan dök upp bindor med budskap som "tänk om män var lika äcklade av våldtäkt som av mens" och "min kjol är inte ansvarig för din oförmåga att kontrollera dig".

Det var psykologistudenten Mejazul Haque som hade sett bindor med feministiska budskap på bildtjänsten Instagram.

– Jag skrev under bilden att vi borde göra samma sak i Indien och pratade om det med några kursare, säger han.

Kräver förklaring

Gensvaret var massivt på sociala medier i Indien. Många uppskattade försöket att prata om menstabu och skuldbeläggande av våldtäktsoffer, medan andra skrev arga kommentarer online om att bindor skymfade deras religion.

Någon klagade till universitet och ledningen krävde en skriftlig förklaring av studenterna bakom initiativet.

– Jag ser det som en form av sexuella trakasserier att olovligen sätta upp hygienartiklar på vårt universitetsområde, säger Mehtad Alam som ansvarar för studenternas säkerhet vid Jamia Millia Islamia.

Han väntar på en skriftlig förklaring där studenterna erkänner sitt misstag och lovar att inte göra om samma sak, men kampanjen har redan spridit sig till flera andra universitet runt om i Indien.

Mehtad Alam är skeptisk.

– Våldtäktsfallen minskar inte för att du skriver något på en binda, säger han.

Dokumentär stoppades

Övergrepp mot kvinnor har varit ett hett ämne i Indien sedan en uppmärksammad våldtäkt ombord på en buss i december 2012 som ledde till väldiga protester.

Sameera Mudgal var med och protesterade även då. Hon har aldrig haft sexualundervisning i skolan, vilket hon tror är en orsak till att det finns så många tabun kring sexualitet och menstruation i Indien.

En av anledningarna till att hon engagerade sig i #padsagainstsexism var att indiska myndigheter nyligen stoppade BBC-dokumentären Indiens dotter. I filmen intervjuades en av de dömda våldtäktsmännen i den omtalade bussvåldtäkten och sade att offret skulle ha kommit lindrigare undan om hon inte kämpat emot under övergreppet.

– Det gjorde mig förbannad. De här attityderna är en verklighet vi inte längre kan ignorera, säger Kaainaat Khan, som också engagerat sig i kampanjen.

Vill åka till skolor

Studenterna överväger nu hur de bäst kan använda den uppmärksamhet kampanjen har fått i Indien.

– Vi har tänkt på att själva åka runt i skolor och prata om sexualitet, mens och våldtäkter, säger Sameera Mudgal.

På kafébordet ligger en pappersbunt där studenterna förklarar syftet med kampanjen och vad de ville åstadkomma. Papperen ska lämnas in till universitetsledningen.

– Vi blev väldigt förvånade över reaktionerna som vi har fått på kampanjen, men det visar också att den behövs, säger Mejazul Haque.

TT

Publicerad: