Utrikes

Hårda strider inför samtal om eldupphör

UTRIKES

Ukrainakrisen. Intensiva strider rasade på flera håll i Ukraina dagen före mötet som är tänkt att bana väg för ett avtal om eldupphör i den tio månader långa konflikten. Eldväxling pågick bland annat i Mariupol, Debaltseve, Donetsk och Kramatorsk där minst 15 personer dödades i granatattacker.

Avtalet fokuserar på att försöka beslagta tunga vapen, skapa en demilitariserad zon i östra Ukraina och att inleda en dialog mellan Kiev och rebeller, uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån RIA.

Inför fyrpartsmötet mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland på onsdagen träffades representanter för de fyra länderna i Vitrysslands huvudstad Minsk på tisdagen. Osäkerhet fanns dock om mötet skulle bli av, Ryssland har flera gånger svävat på målet och kommit med krav för att inställa sig. President Vladimir Putin har meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de proryska rebellerna, själva måste hitta en lösning.

Hårda strider

Proryska rebeller fortsatte sin offensiv mot Debaltseve på tisdagen för att omringa de 8 000 ukrainska soldater som befinner sig där och för att ta över kontrollen över den viktiga järnvägs- och vägknuten mellan Luhansk och Donetsk.

– Debaltsevebubblan har stängts igen med kraft. Vi kommer inte att låta dem komma ut, säger en av rebellernas befälhavare som går under namnet "den lille" till Reuters.

Emot vapenvila

Enligt en annan av de stridande rebellerna, som säger att han är ryss och heter Malysh, är separatisterna "absolut" emot en vapenvila.

– Då kommer de ha tid att omgruppera. Vi har dem nu, säger han till Reuters.

Minst 16 personer omkom när ett militärhögkvarter i Kramatorsk, tio mil norr om Donetsk, träffades av raketer. De var alla civila, enligt myndigheterna. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko hävdar att det var proryska rebeller som besköt högkvarteret, skriver AFP, en uppgift som förnekas av rebellerna.

Också i kuststaden Mariupol fortsatte separatisterna sina anfall.

Minst 20 personer rapporteras ha dödats under dagen, enligt Reuters.

Motoffensiv längs med kusten

I området kring Mariupol genomförde samtidigt den hårdföra ukrainska Azov-bataljonen en motoffensiv. Enligt bataljonens presstalesperson Andrii Biletskovo ska "den ukrainska flaggan redan vaja över kommunhusen i Pavlopil, Oktyabyr och Shyrokyneâ, skriver Kyiv Post.

– Vår exakta position nu är hemlig, men vi ska ta oss hela vägen till Novoazovsk, säger Biletskovo.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes