Utrikes

Världsledare i Kiev för Ukraina-samtal

UTRIKES

Ukrainakrisen. USA:s utrikesminister John Kerry är i Ukraina för samtal om konflikten i landet. Samtidigt meddelar Frankrikes Hollande och Tysklands Merkel att de reser till den ukrainska huvudstaden, i en upptrappad diplomatisk offensiv.

Kerrys besök i huvudstaden Kiev framhålls som en stark signal om USA:s stöd för den ukrainska regeringen, som i landets östra delar strider mot proryska separatistrebeller. Visiten följer även växande internationell oro över kriget som kraftigt eskalerat och pressen växer att få till ett slut på striderna, som enligt nyhetsbyrån AFP krävt 5 100 dödsoffer under de senaste nio månaderna, varav hundratals civila.

– Han kommer att försöka stödja de ukrainska försöken att återgå till riktiga förhandlingar... och kommer att erbjuda allt USA-stöd till ett diplomatiskt ramverk som kan lyckas, säger en högt uppsatt tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement till nyhetsbyrån Reuters.

På torsdagsförmiddagen meddelade Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att även de under dagen kommer att resa till Kiev, och senare vidare till Moskva på fredagen.

Vill ha vapen

Inför Kerrys besök har Ukrainas president Petro Porosjenko framhållit att den senaste tidens utveckling borde pressa försvarsalliansen Nato att utöka stödet till Ukraina, inklusive vapen.

– Vi behöver en stark armé med moderna vapen, det kommer att hjälpa oss försvara civilbefolkningen mot attacker från terrorister, säger han till tyska Die Welt, syftande på de proryska rebellerna.

Att förse ukrainska styrkor med vapen är något USA och europeiska länder hittills dragit sig för. I veckan kom dock en uppmärksammad amerikansk rapport som uppmanar USA att skicka tre miljarder dollar i militärt stöd, inklusive vapen. Icke namngivna amerikanska källor har också vittnat om att USA:s regering, som hittills avfärdat vapenleveranser till Ukraina, börjar ändra fot.

– Vad som diskuteras är att vi kanske borde börja skicka defensiva vapen och försvarsutrustning till Ukraina, säger en högt uppsatt källa inom det amerikanska försvaret till AFP.

Bedömare har dock uttryckt oro för att vapenleveranser till Ukraina kommer att ge bränsle till ryska konspirationsteorier kring konflikten, eller driva öst och väst närmare ett regelrätt proxykrig, alltså krig via ombud. Dessutom är det oklart om vapen i sig hjälper, Ukraina är en av världens största vapenproducenter men brottas med problem i ledarskap, logistik och samordning.

Andra västländer, med Frankrike och Tyskland i spetsen, har dessutom motsatt sig tanken på att skicka vapen.

– Tyskland kommer inte att hjälpa Ukraina med vapen, sade Angela Merkel i måndags vid ett besök i Ungern.

– Det är min fasta övertygelse att den här konflikten inte kan lösas militärt.

Nato stärker i öst

Parallellt med Kerrys Ukraina-besök möts Nato-ländernas försvarsministrar. Försvarsalliansen väntas ta beslut om att upprätta små kommandocentraler som är beredda att agera vid eventuella hot från Ryssland. Dessutom kommer en ny snabbstyrka inrättas och ett högkvarter sättas upp i Polen, skriver Reuters.

– Det förstärker bara Rysslands bild av Nato som en huvudfiende, säger Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker, till TT.

Enligt USA:s Nato-ambassadör Douglas Lute ska alliansens flagga hissas över det polska högkvarteret och sex mindre kommandocentraler i Polen, Rumänien, Bulgarien samt de tre baltiska staterna;

– Det kommer att vara de första sju Natoflaggorna i östra Europa, sade han vid en presskonferens.

Och det spända läget kommer att få konsekvenser i Östersjöområdet i form av rysk närvaro, säger Gudrun Persson, och kallar det för en uppåtgående spiral.

– Det är ett skärpt läge och vi i Sverige drabbas av det vare sig vi vill eller inte, säger hon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes