Utrikes

Merkel och Hollande till Moskva

UTRIKES

Ukrainakrisen. Tysklands och Frankrikes ledare är på väg till Moskva med ett fredsförslag om Ukraina. Samtidigt har en överenskommelse om tillfällig humanitär vapenvila nåtts i Debaltseve.

Den tyska förbundskanslern Angela Merek och Frankrikes president Francois Hollande väntas presentera sitt fredsförslag om Ukraina för Moskva under dagen som nästa del i deras diplomatiska offensiv. Resan till Moskva, där de ska träffa president Vladimir Putin, kommer efter sena förhandlingar i Kiev med Ukrainas president Petro Porosjenko i går, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det fransk-tyska initiativet kommer efter upptrappade strider mellan ukrainska styrkor och de proryska rebeller som ensidigt utropat egna "folkrepubliker" i landets östra del.

– Det är ett tecken på att de intensifierade striderna sedan början på januari tvingar fram en ökad diplomatisk aktivitet. Ukrainas president Petro Porosjenko är medveten om att Ryssland alltid riskerar att höja insatsen och föra in mer trupp och materiel. Ukraina kan inte vinna på slagfältet. Det måste till någon form av vapenvila och överenskommelse som dämpar stridigheterna, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Första steg

På frågan om hur samtalen i Ukraina gick säger Hollande att "det är det första steget", medan Merkel framhåller att det är oklart om mötet i Moskva kan mynna ut i en verklig vapenvila - eller ens ytterligare förhandlingar.

I ett uttalande på sin hemsida uttrycker Petro Porosjenko förhoppningen att Ryssland "har ett intresse" av en fredlig lösning. Från den ryska sidan säger Rysslands Parisambassadör att det "inte är ett sista försök, men inte långt därifrån".

Tyskland, Frankrike och Ukraina har föreslagit en ny fredsplan, som i själva verket är en serie steg för att genomföra en redan befintlig fredsplan som slöts i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Humanitär vapenvila

Samtidigt har en tillfällig humanitär vapenvila utlysts i Debaltseve i östra Ukraina. Den har som syfte att civila ska få tillfälle att lämna staden, skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt de proryska rebellerna som strider mot Ukrainas regering kommer vapenvilan att gälla mellan klockan 9 och 16 svensk tid.

Mot bakgrund av offensiven från den proryska sidan har Ukraina allt mer högröstat efterlyst hjälp med vapen från sina västallierade. I går sade Kerry att president Obama "snart" skulle bestämma sig men en talesperson för Vita huset sade enligt nyhetsbyrån Reuters att ett sådant beslut skulle kunna öka blodutgjutelsen.

– Nu är signalen att man försöker att köra det diplomatiska spåret en gång till. Men att hotet ligger kvar att leverera defensiva vapen, exempelvis pansarvärnsrobotar och terrängbilar, säger Hedenskog.

Kreml har framhållit att vapenleveranser skulle åsamka rysk-amerikanska relationer "kollosal skada". Hela tanken på militärt stöd förargar Ryssland, men samtidigt kan det passa in i Rysslands narrativ, framhåller Lilia Shevtsova, expert vid tankesmedjan Brookings.

– De kommer att utnyttja själva möjligheten för att hävda att Väst och USA förbereder en aggressiv attack, säger hon till TT.

– Men jag tror att Kreml fortfarande har en grad av pragmatism och de kommer att börja fundera på andra sätt att undergräva Ukraina utan direkt militär inblandning.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes