Utrikes

Vapnen tystnade i öst men inte helt

UTRIKES

Ukraina. Ljudet från granateld minskade påtagligt under söndagen, men vapnen tystnade inte helt under den första prövningen av vapenvilan i Ukraina. Enligt OSSE-övervakarna respekterades vapenvilan på det stora hela, utom runt staden Debaltseve.

Det är just runt järnvägsknutpunkten Debaltseve som striderna koncentrerats på senare tid. Donbass-rebeIlerna har omringat staden och därmed stängt in regeringstrogna styrkor. Debaltseve är en strategiskt viktig punkt mellan storstäderna Luhansk och Donetsk som bägge parter vill kontrollera.

Nekades inträde

Två dödsoffer

Ungefär 20 minuter in på vapenvilan, som inträdde vid midnatt lokal tid, föll fortfarande rebellernas Grad-raketer över Popasna, några mil norr om Debaltseve, uppger regeringssidans talesmän enligt AFP. Ett äldre par uppgavs ha dödats.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har den ultranationalistiska Högra sektorn, som strider på regeringssidan, signalerat att den inte känner sig bunden av vapenvilan.

Ville trotsa

"Två av mina bataljoner, starkt beväpnade och utrustade, fortsätter offensiven nära Debaltseve", rapporteras Högra sektorns ledare Dmytro Jarosj ha skrivit på Ukrainas nationalgardes webbplats i ett inlägg som sedermera tagits bort.

Då uttalandet lades ut signalerade en rebelledare att de inte heller skulle respektera vapenvilan i så fall.

Den ryske presidenten Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov sade på söndagen att åtgärdspaketet som förhandlats fram och undertecknats för att uppnå vapenvila "villkorslöst måste respekteras". Uttalandet var riktat till en rebelledare som hävdade rätten att fortsätta beskjutningen av Debaltseve som "vårt territorium".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes