Sol och vind står på egna ben i USA

Stockholm. Sol- och vindkraft behöver inte längre stöd för att vara konkurrenskraftiga mot fossil energi, åtminstone i blåsiga eller soliga delar av USA. Det visar en rapport från investmentbanken Lazard.

– Det brukade heta att en dag skulle sol- och vindkraft kunna tävla med konventionell energi. Ja, nu är det "en dag", säger George Bilicic vid Lazard enligt The Financial Times.

Kostnadseffektiviteten gäller ännu bara landbaserade sol- och vindfarmer i större skala, och i delar av USA där vädret är fördelaktigt. Men kurvorna pekar åt väderenergins håll, i takt med sjunkande teknikpriser och stordriftsfördelar.

Enligt Lazard har den sammanlagda kostnaden för att få fram vindenergi rasat från 101 dollar per megawattimme 2009 till som lägst 37 dollar/MWh i dag. Och för solenergin går det ännu snabbare. Lazard noterar ett prisras på nästan 80 procent på fem år, från 323 till 72 dollar/MWh.

Banken jämför det med att bygga naturgasanläggningar, vilket i USA kostar 61-87 dollar per megawattimme.

Och investerarna agerar därefter. Under första halvåret i år var hälften av alla storskaliga nya kraftprojekt i USA sol och vind, en mycket högre andel än tidigare, skriver The Financial Times.

TT

Publisert: