Utrikes

Hamburg garanterar tiggare sovplats

UTRIKES

Hamburg. I Sverige sover fattiga EU-medborgare i tält och skjul. Men 40 mil söderut är det annorlunda. I Hamburg garanteras alla människor en varm sovplats på vintern - även tiggare från Östeuropa.

I år laddar myndigheterna upp med 850 sovplatser. Behovet ökar för varje år, berättar Mirela Barth, rådgivare på Plata, ett hjälp- och informationscentrum för just fattiga EU-medborgare, en grupp som blir allt större i Hamburg.

I entrén till Stadsmissionens härbärge Haus Jona tummar Marcella Lupu, 29 år, från Rumänien på en kopia av sin mans id-kort. Hon har kommit till Hamburg för att leta efter sin man som har varit borta i två månader. Hon sover på Haus Jona efter att en socialarbetare hittade henne när hon sov på centralstationen i Hamburg. Rent, tryggt och bra, är Marcellas omdöme om det rum hon nu delar med en annan kvinna.

Söker arbete

Men att sova på tågstationen var egentligen ett mindre problem för Marcella - oron över mannen överskuggar det mesta. De åkte till Tyskland tillsammans i slutet av augusti för att leta efter arbete. I Rumänien går det inte att försörja sig, förklarar hon och suckar. Men Marcella, nu gravid i fjärde månaden, fick problem med sin graviditet och var tvungen att återvända till Rumänien för läkarkontroll. Sedan dess har hon inte hört ett ljud från sin man. Nu är hon på väg till polisen och ambassaden för att efterlysa honom.

– Barnen hemma frågar efter pappa, jag är så orolig och kan inte sova om nätterna, säger hon.

Kontor och skolor

Sovplatserna för vintern har tidigare inhysts i tomma kontorsbyggnader, i år blir det skolor. Garantin gäller från 1 november till 1 april och är huvudsakligen skattefinansierad. Enligt lagen ska ingen människa behöva sova utomhus. När det blir fullt får människor sova på golvet och där det finns plats.

Även vid sidan av vinterprogrammet finns mycket hjälp att få och organisationen är flexibel, berättar Dirk Scheibler på Haus Jona. Därför kunde Marcella Lupu snabbt få en säng att sova i trots att vinterprogrammet ännu inte startat när vi träffar henne.

Busslast från Italien

Dirk Scheibler har hört att Sverige inte erbjuder husrum på samma sätt som Hamburg, och han skakar på huvudet.

– Det är verkligen konstigt, problemet finns där, bara du öppnar ögonen så ser du det.

Men Hamburgs generösa lag har också fått effekten att andra städer i Tyskland skickar människor till Hamburg för att själv slippa ansvaret. Och även andra länder har använt sig av möjligheten att skicka människor de inte själva kan ta hand om till Hamburg. Dirk Scheibler berättar att det en dag förra året kom en hel busslast från Italien med långväga flyktingar. Chauffören släppte av dem och körde raskt därifrån, förklarar Dirk Scheibler med ett snett leende.

Några dagar senare hör Marcella Lupu av sig. Hon är mycket glad och berättar att hon återfunnit sin make.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes