Utrikes

Mycket på spel i Minsk

UTRIKES

Ukrainakrisen. Striderna i östra Ukraina har inte mattats av inför dagens samtal i Minsk om vapenvila. Minst 45 människor har dödats det senaste dygnet. Risken finns att havererade samtal leder till eskalering av konflikten, säger en expert.

Fem personer dödades mitt under rusningstrafik i två olika attacker i rebellkontrollerade Donetsk. Enligt den pro-ryska representanten Ivan Prichodko ska granatbeskjutning ha dödat två civila, en av dem var busschaufför. De tre andra dödades vid en attack mot en fabrik.

– Det var massor av folk. De var alla på väg till jobbet, säger vittnet Svetlana till AFP.

Stora förluster

Minst 19 soldater dödades också i strider i staden Debaltseve, där separatister försöker omringa runt 8 000 ukrainska soldater som finns i staden.

– I granatbeskjutning, raketbeskjutning och regelrätta strider har Ukraina förlorat 19 soldater, säger militärens talesperson Vladyslav Seleznyov, enligt Reuters.

Ytterligare 11 ukrainska soldater har dödats i attacker mot det regeringskontrollerade Kramatorsk, där den ukrainska militären har ett högkvarter.

Oklart in i det sista

Det är ännu inte klart om det verkligen blir ett fyrpartsmöte i dag mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland i Minsk. Ryssland har flera gånger svävat på målet och kommit med krav för att inställa sig vid mötet i Vitryssland. President Vladimir Putin har meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de pro-ryska separatisterna, själva måste hitta en lösning.

Enligt den franske utrikesministern, Laurent Fabius, är det "mycket troligt" att samtalen kommer att äga rum.

– Det finns ett antal problem som fortfarande måste lösas... men det är mycket troligt att de (samtalen) kommer att genomföras, säger Fabius i en radiointervju med France Inter.

Demilitariserad zon

Det tysk-franska utkastet till avtal om vapenvila ska bland annat innehålla formuleringar kring en demilitariserad zon i Ukraina, att beslagta tunga vapen och dialog mellan Ukraina och de pro-ryska rebellerna. Det uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån Ria.

– Det här är ytterligare en chans för Ryssland att lyfta fram sina intressen i Ukraina. Vi kan förvänta oss att Ryssland kommer fortsätta insistera på en lösning där Moskvas inflytande i Donbass (regionen som kontrolleras av separatisterna) stärks, säger Martin Kragh, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

Risk för eskalering

TT: Vilka förutsättningar finns i nuläget att finna en lösning?

– Det finns på kort sikt ingen synbar lösning. Ukrainas territoriella integritet måste garanteras, men ytterligare militär inblandning, som till exempel att USA skickar vapen och materiel, leder till upptrappad konflikt.

Striderna har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN. På senare tid har allt fler av dödsoffren varit civila. Martin Kragh är oroad att havererade samtal i dag kommer att leda till en upptrappad konflikt.

– Blir det inget avtal om eldupphör kommer striderna att fortsätta och i värsta fall eskalera. Som sagt, militärt stöd från väst till Kiev kan mötas av större rysk eskalering.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes