Utrikes

Putin accepterar inga ultimatum

UTRIKES

Ukraina. Ryssland kommer inte att gå med på några ultimatum om Ukraina. Det säger Kreml inför de fortsatta samtalen med ledarna i Ukraina, Frankrike och Tyskland om krisen.

Ledarna från de fyra länderna kom i går överens om att fortsätta samtalen om det fransk-tyska fredsinitiativet i Minsk på onsdag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel begav sig dessutom i dag mot Washington för att diskutera läget med USA:s president Barack Obama.

Vita huset har bestämt framhållit att EU och USA står enade i sin syn på läget i Ukraina. Detta trots att USA, i alla fall utåt sett, tagit upp möjligheten att beväpna ukrainska styrkor, något som mött motstånd i Europa,

I en intervju för den egyptiska tidningen al-Ahram säger dock Rysslands president Vladimir Putin att Minsk-mötet bara blir av om de fyra enas om ett antal punkter före onsdag. Enligt medieuppgifter pressas Putin att gå med på den fransk-tyska fredsplanen, annars väntar nya sanktioner. Presidentens talesman Dmitrij Peskov säger dock att Putin aldrig kommer att tolerera några ultimatum.

Putin, som framhärdar i att Ryssland inte har någon del i konflikten, manar regeringen i Kiev att "lyssna på folket".

"Det är uppenbart att krisen fortsätter tills ukrainarna själva kommer överens med varandra", sade Putin enligt utdrag som publicerades av Kreml.

Ett tidigare fredsavtal, som slöts i Minsk i september, har inte lyckat stoppa striderna i östra Ukraina. Enligt Ukrainas militär sändes minst 1 500 ryska soldater in i Ukraina i helgen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes