Utrikes

Hårda villkor för nytt Ukraina-stöd

UTRIKES

Ukrainakrisen. Ukraina har med IMF-tjänstemän tagit fram ett nytt stödpaket till landet. Totalt kan det bli 40 miljarder dollar på fyra år.

Men för att få lånen utbetalda krävs bland annat höjda gaspriser till det krigshärjade folket.

IMF-chefen Christine Lagarde har erbjudit 17,5 miljarder dollar i nya Ukraina-lån från valutafonden. Men bara om det tas krafttag mot underskotten i den ukrainska statens finanser.

Till stor del handlar det om statliga subventioner på gas och uppvärmning.

Måste godkännas

Under 2014 betalade ukrainska hushåll bara 56 procent av importpriset på gas. Och för uppvärmningen täcktes bara 40 procent av importpriserna, enligt IMF. Detta var den enskilt största faktorn bakom den ukrainska statens underskott på totalt 12 procent av BNP i fjol.

IMF-lånen, som kompletteras med drygt 20 miljarder dollar i bilaterala lån och stöd från organisationer som Världsbanken och EIB, villkoras även av omstruktureringar i banksektorn, reformer av den statliga bolagssektorn och krafttag mot den utbredda korruptionen i landet.

Avtalet måste godkännas av IMF:s styrelse i Washington för att träda i kraft. Det ersätter då ett tidigare fryst stödpaket till Ukraina, från maj 2014, i vilket det återstod 13 miljarder dollar att betala ut.

Chockhöjda priser

Snålt och hårt, är första intrycket av programmet på Oleg Ustenko, chef för den ukrainska tankesmedjan Bleyzer i Kiev.

– Jag trodde att IMF-programmet skulle bli mycket större än vad som har föreslagits. Men vi måste först se planen för delutbetalningar från IMF för att göra en bedömning, säger han.

Framför sig ser Ustenko chockhöjda gas- och uppvärmningspriser i Ukraina, kanske en fördubbling.

Därtill räknar han med höjd pensionsålder eller sänkta pensioner, vilket kan bli politiskt svårt att få förståelse för hos det krigshärjade ukrainska folket.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes