Utrikes

Nytt IMF-paket till Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. Ukrainska myndigheter och IMF-tjänstemän har tagit fram ett förslag till ett nytt stödpaket till Ukraina. Det ska ge det konkursmässiga landet 40 miljarder dollar på fyra år, enligt IMF-chefen Christine Lagarde.

Totalbeloppet bygger på att även andra långivare bidrar, enligt Lagarde.

Det nya fyraåriga stödprogrammet ger 17,5 miljarder dollar i IMF-lån till Ukraina. Men det måste först godkännas av IMF:s styrelse i Washington.

Det ersätter ett tidigare fryst stödpaket till Ukraina, från maj 2014, i vilket det återstod 13 miljarder dollar att betala ut.

– Jag trodde att IMF-programmet skulle bli mycket större än vad som har föreslagits. Men vi måste först se planen för delutbetalningar från IMF för att göra en bedömning, säger Oleg Ustenko, chef för den ukrainska tankesmedjan Bleyzer, till TT.

– Jag har bara för i år räknat med att IMF skulle behöva skjuta till cirka 17 miljarder dollar i stöd, tillägger han.

Villkoras av reformer

Utbetalningarna av nödlån kommer att villkoras av reformer i Ukraina, bland annat i energisektorn och av det statliga gasbolaget Naftogaz.

– Jag räknar med att det kommer att krävas chockhöjda gaspriser, kanske en fördubbling, säger Oleg Ustenko, chef för den ukrainska tankesmedjan Bleyzer.

Subventionerade gaspriser, via Naftogaz, var den största posten i Ukrainas underskott 2014 som totalt uppgick till 12 procent av BNP.

Därtill går pensionssystemet med stora underskott, vilket enligt Ustenko bara kan åtgärdas med höjd pensionsålder eller sänkta pensioner - åtgärder som kan bli politiskt svåra att genomföra.

Inför IMF-uppgörelsen har USA, EU-kommissionen, Tysklands regering och en rad andra länder utlovat lånegarantier och stöd på 6-8 miljarder dollar. Därtill väntas stöd och investeringar i Ukraina från Världsbanken och andra europeiska institutioner som EIB och EBRD.

Över 5 000 dödsoffer

IMF-uppgörelsen blir klar medan det ännu är oklart om det blir ett avtal om eldupphör på toppmötet i Minsk, Vitryssland, initierat av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

Striderna i östra Ukraina, som hittills krävt över 5 000 dödsoffer, rasar samtidigt vidare.

Det osäkra geopolitiska läget i regionen sprider oro på marknaden.

Den ryska rubeln faller nästan 2 procent, vilket drar ned kursen till 66:40 rubel per dollar. Det innebär att den ryska valutan har tappat 12 procent sedan årsskiftet. I fjol rasade rubeln, till följd av västsanktioner och det kraftiga fallet för råoljepriset, med 43 procent mot dollarn.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes