Utrikes

Kritik mot Anwardom i Malaysia

UTRIKES

Malaysia. Malaysias högsta domstol fastställer domen mot oppositionsledaren Anwar Ibrahim för otukt. Beslutet får kritik av människorättsaktivister och Anwar själv hävdar att det handlar om en konspiration.

Anwar Ibrahims dom på fem års fängelse för otukt står fast sedan högsta domstolen avslagit hans överklagan. Den förre biträdande premiärministern dömdes förra året, anklagad för att ha haft sex med en man, hans assistent, något som är förbjudet i Malaysia.

Beslutet är ett hårt slag för både 67-årige Anwar och oppositionen. Anwar har upprepade gånger hävdat att han är oskyldig och anklagar regeringen för att ha kokat ihop anklagelserna för att stoppa hans politiska karriär.

Efter högsta domstolens beslut sade Anwar att han "inte kommer att tystas" och lovade att fortsätta att "slåss för frihet och rättvisa".

– Jag kommer aldrig att ge upp, sade han till CNN.

Även hans anhängare och internationella människorättsorganisationer har reagerat starkt på rättsprocessen. Domen innebär att Anwar Ibrahim inte kan ställa upp i valet 2018.

– Att fortsätta tillåta denna parodi på rättvisa kommer ytterligare att undergräva respekten för rättigheter och demokrati i Malaysia, säger Phil Robertson, Asienchef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, till nyhetsbyrån Reuters.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes