Utrikes

En miljon unika böcker upp i rök

UTRIKES

Moskva. Över en miljon historiska skrifter gick upp i rök vid en brand i ett av Rysslands största universitetsbibliotek. Branden som bekämpades av 200 brandmän beskrivs som ett kulturellt Tjernobyl.

Branden på det vetenskapliga biblioteket INION i centrala Moskva startade i fredags på tredje våningen och brandmännen arbetade sent in på lördagskvällen fortfarande med att släcka branden. Omkring 2 000 kvadratmeter eldhärjades. Orsaken tros vara en kortslutning i det elektriska systemet.

Biblioteket grundades 1918 och har omkring 14 miljoner böcker och skrifter, några så gamla som från 1500-talet. Här finns bland annat Rysslands största samling böcker skrivna på slaviska språk. Man har också historiska dokument från Nationernas förbund, Unesco och Internationella arbetsorganisationen, samt tidiga rapporter från parlamenten i USA, England och Italien.

Skadorna på litteraturen har framför allt tillfogats av vattnet som brandmännen använde för att släcka elden.

– Detta är en stor förlust för vetenskapen. Detta är den största samlingen av sitt slag i världen, förmodligen motsvarande kongressbiblioteket (i USA), säger Vladimir Fortov, ordförande i Ryska vetenskapsakademin.

Fortov jämförde branden med kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes