Utrikes

Flygplan kraschade i bostadsområde

UTRIKES

Stockholm. 50 människor omkom när ett flygplan störtade i ett villaområde utanför staden Buffalo i delstaten New York i USA tidigt fredag morgon svensk tid.

Kraschen orsakade en kraftig explosion och ingen ombord överlevde.

Planet var på väg från flygplatsen Newark i New Jersey till Buffalo när det utan förvarning kraschade i ett bostadsområde i förorten Clarence Center, bara omkring en mil från flygplatsen.

Ombord fanns 49 personer, varav 45 passagerare och fyra besättningsmän.

En man som befann sig i det hus som jämnades med marken omkom också. Två kvinnor lyckades ta sig ut från huset före kraschen och fick lindriga skador, rapporterar de lokala myndigheterna.

Planet landade på nosen. Enligt myndigheterna fanns det en stor mängd bränsle ombord, som orsakade ett eldklot vid nedslaget.

– Det är märkligt att planet bara träffade ett hus... Det skulle lika gärna ha kunnat utplåna hela området, sade katastrofsamordnaren David Bissonette enligt AFP.

Planet försvann plötsligt från radarbilderna strax före kraschen. Innan dess fanns enligt myndigheterna inga tecken på att något var fel. Det bekräftas av det bandade samtalet mellan piloten och flygledaren.

På grund av hettan på olycksplatsen kan utredningen om orsaken påbörjas först på lördagen.

David Luce, som bor 150 meter från olycksplatsen, sade till Buffalo News att han hörde en kraftig explosion och såg över tio meter höga eldsflammor.

– Det lät ganska högt, sedan blev det tyst. Sedan, en eller två sekunder senare, hördes en dånande explosion. Jag trodde att något träffade vårt hus.

Den första explosionen följdes av flera smällar, likt kanonskott, beskrev Luce.

Flygkraschen är den värsta i USA sedan 2006.

Planet var ett Bombardier Dash 8 Q400 och flögs av Colgan Air på uppdrag av Continental Airlines.

Dashplanen har tidigare varit olycksdrabbade och SAS beslöt häromåret att ta dem ut trafik.

Endast ett Dashplan finns i dag i trafik i Sverige, men det är enligt Luftfartsverket av en annan modell än det amerikanska olycksplanet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes