Utrikes

Israels Livni: Vi går i opposition

UTRIKES

Stockholm. Israel ser ut att få en ren högerregering. På torsdagen sade ultranationalisten Avigdor Lieberman att han vill se Benjamin Netanyahu som premiärminister. Mittenpartiet Kadima siktar på oppositionen.

– Vi valdes inte för att legitimera denna extrema högerregering. Vi måste representera ett hoppfullt alternativ och gå i opposition, sade Kadimas ledare, avgående utrikesminister Tzipi Livni, enligt israeliska medier.

Kadima vann flest röster i valet i förra veckan - 28 platser i knesset mot 27 för Netanyahus Likudparti - men utan Liebermans stöd kan hon inte bygga en koalition.

Liebermans ytterhögerparti Yisrael Beitenu, som vill se hårda tag mot palestinierna och kräver lojalitetslöften från Israels arabiska medborgare, gjorde stora framsteg i valet och blev Israels tredje parti.

Lieberman satte som villkor för att stödja Likud att Netanyahu försöker bilda en bred samlingsregering, något han också sagt att han vill. Men Arbetarpartiet har redan avvisat en roll i regeringen efter sitt katastrofval, och efter beskedet från Livni finns det ingen tänkbar partner kvar på vänsterkanten.

Från höger har Likud stöd från religiösa Shas och de båda småpartierna Judiskt hem och Nationell union.

President Shimon Peres väntas inom några få dagar meddela vem han ger uppdraget att bilda regering.

Ett alternativ är att Livni och Netanyahu delar på premiärministerposten och leder Israel två år var fram till nästa val. Det har prövats förr, på 1980-talet, men avvisas av Netanyahu.

Mer troligt blir det en renodlad högerregering. En sådan vore rätt bekväm för Netanyahu att styra. Ingen inom koalitionen skulle opponera sig mot Likudledarens vallöften: Att störta Hamasstyret i Gaza, att stoppa förhandlingar om territoriella eftergifter till palestinierna, att fortsätta bygga ut bosättningar på Västbanken.

Ändå vill inte Netanyahu inte ha en sådan regering. Han vet att den skulle få stora problem att samarbeta med USA under den nye presidenten Barack Obama, och vill därför ha med sig Kadima eller Arbetarpartiet i båten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes