Utrikes

Irakiskt valresultat kan utlösa våld

UTRIKES

Bagdad. Den amerikanska militären varnade på onsdagen för att valresultatet i Irak kan utlösa en våldsvåg om förlorarna försöker hämnas.

Enligt generallöjtnant Lloyd Austin så visar de så gott som problemfria regionalvalen att säkerhetssituationen håller på att förbättras.

– Majoriteten av det irakiska folket förkastade den våldsbenägna extremismen, sade Austin, men tillade att det finns grupper som vill att regionvalen ska misslyckas.

Valdeltagandet var 51 procent.

– Bara en bråkdel av de som ställde upp i valet kommer att bli valda. Mitt hopp är att de som inte väljs ska stödja dem som blir valda, sade Austin, anspelande på risken för ett våldsutbrott när valresultaten blir offentliggjorda på torsdagen.

Austin prisade de iranska säkerhetsstyrkorna för deras handhavande av valet, men sade att den 560 000 man starka polisstyrkan ännu inte är redo att ta över efter militären.

På torsdagen väntas Iraks oberoende valkommission tillkännage de första preliminära resultaten från valen i 14 av landets 18 provinser.

Redan innan valresultaten har offentliggjorts så har spänningarna ökat i den västra Anbarprovinsen. Sunnimuslimska klanledare har beskyllt sina motståndare för valfusk, och man fruktar att några av dem kommer att ta till vapen.

Den kandidat som leder opinionsmätningarna i Karbalaprovinsen anklagas av religiösa partier för att ha varit topptjänsteman i Saddam Husseins Baathparti.

Däremot har al-Qaida inte stört valet i den utsträckning som befarats.

– Vi anser att det är en mycket försvagad organisation. Vi har eliminerat ett antal ledare på hög- och mellannivå, sade den amerikanske generallöjtnanten, men tillade att al-Qaida är välorganiserat och har en förmåga att ersätta sina ledare i en oroväckande takt.

Större delen av Iraks befolkning tillhör islam; drygt hälften är shiiter. Shiitisk islam är mer dominerande i söder, sunnitisk i norr.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes