Åter 60 demokrater i senaten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Demokraten Paul Kirk utsågs på torsdagen som tillfällig efterträdare till den avlidne Edward "Ted" Kennedy i USA:s senat.

Utnämningen innebär att Demokraterna åter får sin "supermajoritet" som gör det mycket lättare att få igenom lagförslag.

Att Demokraterna under de närmaste månaderna har 60 av de 100 senatorerna kan bli helt avgörande för att få igenom de vårdreformer president Barack Obama satsar så hårt på. Sedan Kennedys död i cancer den 25 augusti har Demokraterna bara haft 59 senatorer.

Delstaten Massachusetts guvernör Deval Patricks utnämning av Kirk, som meddelades via guvernörens webbplats på torsdagen, gäller tills ett fyllnadsval hålls den 19 januari. En sådan utnämning har tidigare inte varit möjlig i Massachusetts, men delstatssenaten röstade i tisdags ja till ett undantag.

USA Today skriver att senaten i Washington i och med detta har sex utnämnda senatorer, fler än någon gång sedan tidigt 1960-tal. Rekordet sattes dock 1945-46, då 13 av de 100 senatorerna inte var valda av folket.

Dåförtiden utnämndes senatorer oftast eftersom de valda politikerna helt enkelt dog. Nu är det vanligare att senatorerna lämnar sina platser för nya jobb mitt under mandatperioden.

TT

Publicerad: