Utrikes

USA ger Afghanistan särskild status

UTRIKES

Kabul. USA har utnämnt Afghanistan till en "betydande icke-Nato allierad", meddelar USA:s utrikesminister Hillary Clinton under ett överraskningsbesök i Kabul.

Den nya statusen träder i kraft omedelbart och underlättar för landet att köpa amerikanskt försvarsmaterial. Betydande icke-Nato allierade kan också få del av amerikanska lånegarantier.

– Vi ser det här som en kraftfull symbol för vårt engagemang i Afghanistans framtid, sade Clinton på en presskonferens efter att ha hållit överläggningar med president Hamid Karzai på lördagen.

– Den här typen av relation tror vi är särskilt fördelaktig när vi gör överföringen.

Med överföringen menar Clinton tillbakadragandet av de nästan 130 000 Nato-soldaterna från Afghanistan som ska ske nästa år.

Afghanistan är det första land som Barack Obamas regeringen utnämnt till "betydande icke-Nato allierad". Sedan tidigare har Pakistan, Israel, Egypten, Japan, Jordanien, Korea, Argentina, Australien och Nya Zeeland samma status.

Mötet mellan Clinton och Karzai skedde kort före söndagens givarkonferensen i Tokyo, då givarländer väntas godkänna årligt utvecklingsstöd till Afghanistan på bara drygt 27 miljarder kronor. Landets centralbank räknar med att det krävs minst 41 miljarder kronor för att kunna säkra ekonomisk tillväxt.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes