Actaavtalet "dödar" i tredje världen

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Köpenhamn. Det kontroversiella Actaavtalet kommer att "kosta liv". Slutsatsen dras av flera, från regeringar oberoende, rättighetsgrupper, rapporterar danska Information.

Handelsavtalets syfte är att stoppa nätpirater från att sprida upphovsrättsskyddat material samt att få bukt med kopiering av varumärkesskyddade kläder och andra varor. Men i tredje världen blir konsekvensen att patienter hindras att få kopierade, billiga och livsnödvändiga läkemedel, varnar grupperna.

– I slutänden är det här en fråga om liv eller död, förklarar chefen Michael Gylling Nielsen på Läkare utan gränser i Danmark.

– De möjliga konsekvenserna av avtalen är att många av de hundratusentals människor som exempelvis har hiv/aids inte kommer att få den behandling de behöver.

Gylling Nielsen avfärdar försäkringar från flera danska ministrar om att Acta inte medför några möjligheter att stoppa billiga kopior av antivirala hivläkemedel i Afrika. Bolagen som tillverkar originalprodukterna kan exempelvis vid en konflikt med kopietillverkarna hävda att de senare överträtt patenträttigheterna. Tvisterna kan ta lång tid att klara ut rättsligt, och under tiden måste tillverkaren av kopieläkemedel avbryta produktionen.

– Följden blir att patienterna inte får sin medicin, vilket dels är livsnödvändigt för dem och dels ökar smittorisken för andra, säger Michael Gylling Nielsen till Information.

TT-Ritzau

Publicerad: