Utrikes

FN skjuter upp Syrienomröstning

Av: 

TT-Aftonbladet

UTRIKES

Omröstningen i FN:s säkerhetsråd om resolutionsförslaget om sanktioner mot Syrien skjuts upp till i morgon, säger Storbritanniens FN-ambassadör Mark Lyall Grant till AFP.

FN-sändebudet Kofi Annan bad tidigare i dag FN:s säkerhetsråd skjuta upp omröstning om det resolutionsförslag om sanktioner mot Syrien som flera västländer ställt sig bakom. Ryssland har hittills avvisat förslaget och sagt att man ska stoppa det med sitt veto, men diplomatkällor säger till AFP att Annan när ett hopp om att få igenom en kompromiss.

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin diskuterade i dag per telefon krisen i Syrien och låsningen i FN:s säkerhetsråd. De båda ledarna kunde emellertid inte lösa sina meningsskiljaktigheter utan är fortfarande oense om hur krisen bäst bör lösas, enligt Interfax.

I väntan på en omröstning går USA vidare på egen hand med ekonomiska sanktioner mot 29 personer i den syriska regimen, enligt AFP.

Efter explosionen i Damaskus har Arabförbundet kallat till krismöte på söndag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar "alla i FN:s säkerhetsråd att komma överens om en resolution".

Ryssland, som varit starkt kritisk till en resolution som öppnar för sanktioner, avfärdar det västligt stödda förslaget till resolution.

– Att anta resolutionen vore ett uttryckligt stöd till en revolutionär rörelse, säger utrikesminister Sergej Lavrov.

– I stället för att försöka lugna oppositionen försöker vissa parter trycka på för ytterligare eskalering.

Samtidigt har Ryssland stärkt sin närvaro kring Syrien och sin flottbas vid kuststaden Tartus. Enligt statsstödda Rysslands röst samlades fartyg från Norra och Östersjöflottan under tisdagskvällen i Medelhavet. Senare väntades även fartyg från Svartahavsflottan ansluta till samlingsflottiljen, som gemensamt ska öva luft- och ubåtsförsvar och skydd av civila farkoster.

Support- och örlogsfartyg kommer regelbundet gå in till Tartus för att "fylla på vatten-, bränsle och matförråd", har ryska militärledningen uppgett för Rysslands röst. Förra veckan uppgavs att bland annat jagaren Amiral Tjabanenko, tre stora landstigningsfartyg med marinkårstrupper och fregatten Jaroslav Mudryj lämnat sin bas i Barents hav för att bege sig till Tartus, men att det inte har något samband med situationen i Syrien.

Cypriotiska medier uppger att ryska örlogsfartyg ur Svarta havsflottan för första gången på tio år lagt till vid hamnen i Limassol, på väg mot Syrien.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes