Utrikes

Toppmöte om Ukraina

UTRIKES

Stockholm. En intensiv dragkamp om städer i östra Ukraina pågår i skuggan av Moskvas varning om "inbördeskrig". EU:s utrikeschef Catherine Ashton och utrikesministrarna i USA, Ryssland och Ukraina kommer att träffas i nästa vecka för att diskutera utvecklingen i Ukraina, uppger EU enligt Reuters.

Ukraina har återerövrat kontrollen över flera byggnader som tidigare ockuperades av proryska demonstranter i Charkiv. Enligt Interfax har polis i Charkiv övertygat proryska aktivister att avbryta ockupationen av det lokala tv-tornet, med argument om att de borde främja sin sak med lagliga metoder.

Även i Lugansk och Donetsk fortsatte försöken att återta områden som kontrolleras av separatister och enligt Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) ska proryska separatister, som ockuperar ett lokalt högkvarter i Lugansk under dagen ha hållit 60 personer som gisslan. Uppgifterna tillbakavisades kategoriskt av de proryska aktivisterna.

Medan kampen om herraväldet i östra Ukraina pågår intensifieras ordkriget. Utrikesdepartementet i Moskva varnade i dag Ukraina för en militär upprustning i gränstrakterna mellan de två länderna.

"Vi manar till omedelbart stopp för de militära förberedelser som kan leda till utbrott av inbördeskrig", heter det i en kommuniké.

Och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov avfyrade en bredsida mot väst i en debattartikel i brittiska dagstidningen The Guardian:

"Det är inte Ryssland som destabiliserar Ukraina", skriver han och konstaterar att ryskt stöd och rabatterade energipriser har hjälpt Ukraina de senaste två decennierna.

Biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, tycker att USA borde "kyla ned sig" genom yoga.

– Vilka råd kan vi ge våra amerikanska kollegor? De borde få mer frisk luft, praktisera yoga, äta hälsosamt och kanske se några roliga serier på tv, sade han enligt Interfax.

Den amerikanske utrikesministern John Kerry anklagade å sin sida ryska agenter för att ligga bakom oroligheterna i östra Ukraina.

Irritationen svämmade även över i Ukrainas parlament i Kiev. Handgemäng uppstod mellan en kommunistledare och ledamöter från högerpartiet Svoboda. Kommunisten Petro Symonenko anklagade nationalister för att förvärra krisen genom att kräva hårdföra metoder gentemot Moskva, varpå två ledamöter från Svoboda försökte slå ned honom.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes