Rohani insvuren i Iran

Publicerad:
Uppdaterad:

Teheran. Irans nye president Hassan Rohani har nu svurit presidenteden inför parlamentet. Den relativt moderate Rohani lovade att försvara författningen och skydda landets officiella religion islam, i ceremonin som direktsändes i statlig teve, skriver Reuters.

Hassan Rohani vann en överraskande seger i presidentvalet den 14 juni mot fem konservativa kandidater, på löften att förbättra relationen med omvärlden och stärka Irans bräckliga ekonomi.

Hans första utnämning var att utse den USA-utbildade ekonomen Mohammad Nahavandian som ordförande för iranska handelskammaren. Rohani förväntas presentera sina ministrar senare under dagen.

FN har infört sanktioner mot Iran sedan landet vägrat sluta anrika uran, och USA och EU har infört ännu fler sanktioner.

– Ingen kraft i världen kan rucka på den solida, strategiska och historiska relationen som binder de två länderna i vänskap, sade Rohani enligt statliga syriska medier till Syriens premiärminister Wael al-Halqi som var i Teheran för ceremonin, skriver AFP.

De två regeringarna har varit nära allierade sedan Iraks invasion av Iran 1980, då Damaskus stödde Teheran i det åttaåriga krig som följde.

TT-AFP

Publicerad: