Kungadöd kan väcka maktkamp
Thailand. Thailändare sörjde i tusental längs Bangkoks gator när den framlidne kung Bhumibols kropp fördes genom huvudstaden. Många är oroliga inför framtiden - i kölvattnet av kungens död kan en slumrande maktkamp väckas till liv.
– Det känns fortfarande som att jag drömmer. Jag kan inte tro att det har hänt, sade Supawan Wongsawas till nyhetsbyrån Reuters om kungens bortgång.
Den pensionerade statstjänstemannen, 64 år, var en av många thailändare som samlats i det mäktiga palatsområdet i centrala Bangkok under fredagen. Åter tusentals sorgeklädda hade radat upp längs Bangkoks gator för att bevittna när kungens kropp transporterades i kortege till palatset.
Väl där genomgick kroppen en traditionell tvagningsritual inför begravningen, som väntas äga rum först om flera månader.
Framtidsoro
Kung Rama IX, eller Bhumibol Adulyadej som han hette, var djupt omtyckt i Thailand. 88-åringen var den sittande monark som regerat längst i världen och har setts som en sammanhållande kraft i landet. Många befarar att oroligheter nu återigen ska blossa upp.
Militären har visserligen efter kuppen 2014 lyckats tysta politiska motståndare genom att bland annat utnyttja landets hårda majestätsbrottslagar, och kan med hjälp av den nya konstitutionen koppla ett än fastare grepp om landet.
Men de politiska splittringarna, som tidigare manifesterat sig i massiva protester och fientligheter mellan de så kallade gulskjortorna och rödskjortorna, lever kvar under ytan. Rödskjorterörelsen stödjer den före detta presidenten Thaksin Shinawatra, som avsattes 2006 och gått i landsflykt för att undslippa att fängslas för korruption.
Komplex konflikt
Hans politik med program för fattigdomsbekämpning och satsningar på att göra sjukvården tillgänglig för fler har gjort honom enormt populär.
Om militären inte förr eller senare utlyser det val de lovat kan rödskjortorna komma att mobiliseras igen.
– Om folk luras på ett val igen så tror jag att man kan få en full konflikt på gatorna igen, säger statsvetaren Eva Hansson, som forskar om demokratisering i Sydostasien vid Stockholms universitet, till TT.
Konflikten har ytterligare en dimension i det att Shinawatra representerar en ny ekonomisk elit i landet, som stöter sig med det gamla aristokratiska och byråkratiska etablissemanget. Shinawatra tros planera att utnyttja de band till kronprinsen som han odlad genom tidigare affärsförbindelser för att göra en politisk comeback. Kronprinsen kommer nämligen som kung att ha befogenheter att kunna benåda honom.
Identitetskris
Men kungahuset omgärdas av stort hemlighetsmakeri, och det är oklart hur 64-åriga Maha Vajiralongkorn kommer att agera när han övertar sin döde fars arbete.
– Thailändsk politik är oförutsägbar, konstaterar Eva Hansson.
Oavsett vad som händer så innebär Bhumibols frånfälle en identitetskris för kungahuset.
– Han (Bhumibol) har suttit på tronen i 70 år. Den thailändska nationella identiteten är formad väldigt mycket runt kulten kring honom, säger journalisten Mattias Sköld, som skrivit en reportagebok om landet.
TT